Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Stimulace hnědého tuku prostřednictvím stravy
Schopnost hnědé tukové tkáně pálit tuk může být posilněna vystavením chladu, některými chuťovými molekulami a potravinami bohatými na arginin.
Až do doby před asi deseti lety byla hnědá tuková tkáň považována za biologicky aktivní pouze u kojenců a malých dětí, kde produkovala teplo spalováním tuků, nyní ale není pochyb, že aktivní hnědý tuk je přítomen i u dospělých lidí. Jejich těla totiž díky němu v chladu zvyšují výdej kalorií, tak dochází k udržování tělesné teploty a souvisí to s tím, jak tuční jsme. V roce 2013 vědci ukázali, že se hnědá tuková tkáň může aktivovat, pokud lidi dostatečně dlouho chladíme. Každodenní dvouhodinové vystavení chladu po dobu šesti týdnů může vést k významnému snížení množství tělesného tuku.
Přestože vědci demonstrovali efektivní získávání lidského hnědého tuku, zdá se být obtížné zvýšit vystavení chladu v každodenním životě. Naštěstí může být náš hnědý tuk aktivován i některými složkami potravin, jako je např. kapsaicin, tedy látka, která dělá pálivé papriky pálivými. Zatímco se obvykle doporučuje v zájmu zvýšení výdeje energie zvýšit výdej kalorií, některé konkrétní složky potravin, jako je např. kapsaicin, jsou známy tím, že spalují kalorie i tuk. Došlo k výraznému zvýšení výdeje energie během 30 minut po snězení určitého množství papriček „jalapeno“.
Když za normálních okolností snížíme množství přijatých kalorií, tělesný metabolismus se zpomalí, což podrývá náš pokus o snížení hmotnosti. Když však posypeme pokrm třetinou čajové lžičky kajenského pepře, zabráníme tím tomuto zpomalení metabolismu a podpoříme tak spalování tuků. Vědci zkoušeli testovat vyšší dávky, aby se vyrovnali některým studiím prováděným v Asii, ale pracovali s bělochy. Mezi Asiaty a bělochy je rozdíl v maximální přípustné dávce červené chilli papričky. Vezměte japonské ženy a můžete zvýšit spalování tuku i po jídle s vysokým obsahem tuku, a to přidáním vrchovaté polévkové lžíce prášku z červené pálivé papriky. Víme už desítky let, že kajenský pepř zvyšuje rychlost metabolismu, ale nevěděli jsme jak. Ale teď máme studie ukazující, že tato řada sloučenin zvyšuje výdej energie u lidí s hnědým tukem; nikoliv ale u těch, kteří ho nemají. To naznačuje, že zvyšují výdej již od samotného začátku. I v některých dalších potravinách existují strukturně podobné chuťové molekuly; např. černý pepř a zázvor by také měli aktivovat termogenezi; zatím ale nebyly přímo testovány.
Všechny tyto výsledky naznačují, že účinky sloučenin pálivých paprik proti obezitě jsou založeny na aktivitě získaného hnědého tuku, který generuje teplo. Tak opakované požití může napodobit chronické účinky vystavení se chladu, aniž bychom museli mrznout. Konzumace kořeněných potravin nám může pomoci zhubnout, ale co pálení a bolest na jazyku, a někdy také v našem žaludku a dále, ještě níže? Takže máme jen tyto dvě možnosti, jak zvýšit množství hnědého tuku: mrazit si nohy nebo pálit zadky?
Potraviny bohaté na arginin mohou také stimulovat růst a vývoj hnědé tukové tkáně, a to prostřednictvím různých mechanismů. V praxi to znamená jen jíst více sójových potravin, semen, ořechů a fazolí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H Sacks, ME Symonds. Anatomical locations of human brown adipose tissue: functional relevance and implications in obesity and type 2 diabetes. Diabetes. 2013 Jun;62(6):1783-90.
- T Yoneshiro, S Aita, M Matsushita, T Kameya, K Nakada, Y Kawai, M Saito. Brown adipose tissue, whole-body energy expenditure, and thermogenesis in healthy adult men. Obesity (Silver Spring). 2011 Jan;19(1):13-6.
- Z Wu, MC Satterfield, FW Bazer, G Wu. Regulation of brown adipose tissue development and white fat reduction by L-arginine. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 Nov;15(6):529-38.
- M Saito, T Yoneshiro. Capsinoids and related food ingredients activating brown fat thermogenesis and reducing body fat in humans. Curr Opin Lipidol. 2013 Feb;24(1):71-7.
- T Yoneshiro, S Aita, M Matsushita, T Kayahara, T Kameya, Y Kawai, T Iwanaga, M Saito. Recruited brown adipose tissue as an antiobesity agent in humans. J Clin Invest. 2013 Aug;123(8):3404-8.
- CJ Henry, B Emery. Effect of spiced food on metabolic rate. Hum Nutr Clin Nutr. 1986 Mar;40(2):165-8.
Images thanks to Wandering Lens via Flickr.