Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sušená jablka vs. cholesterol
Které běžně dostupné sušené ovoce obsahuje nejvíce antioxidantů: jablečné kroužky, sušené meruňky, sušené třešně, sušené mango, sušené švestky nebo brusinky?
Sušené ovoce se pohodlně konzumuje a je plné výživných látek; ale které druhy jsou nejlepší?
Tady jsou rozinky. Tyto hodnoty jsou na jednu porci, asi 30 gramů, ne na šálek jako u bobulovin. Zde jsou sušené švestky, sušené mango (které mám rád, takže mě to potěšilo), sušené meruňky, sušené třešně (to je ale skok), a úplně nahoře je kustovnice. Analyzovali také sušená jablka. Kam byste je umístili? Já bych odhadoval, že někam ještě níže než rozinky. Ale to bych se mýlil. Sušené jablečné křížaly se dostaly až sem, což znamená, že patří mezi nejzdravější sušené plody na této planetě.
Na nedávné konferenci o výživě byla publikována předběžná zpráva, která naznačuje, že denní konzumace sušených jablek podporuje kardiovaskulární zdraví u žen po menopauze. Ženy byly rozděleny na dvě skupiny, a ty, které měly po celý rok konzumovat asi 100 gramů sušených jablečných křížal, zaznamenaly pokles špatného cholesterolu o 23 % – což je hodně! LDL klesl o 23 %! I míra zánětu v jejich tělech poklesla. A to byste si mysleli, že pokud lidem přidáte do každodenní stravy 240 kalorií, přiberou na váze, ale ne – jako bonus tyto ženy navíc pár kilo zhubly.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.
- Sheau C Chai, Shirin Hooshmand, Raz L Saadat and Bahram H Arjmandi. Daily apple consumption promotes cardiovascular health in postmenopausal women. The FASEB Journal. 2011;25:971.10
Images thanks to Scott Ehardt, Asabengurtza and Yosri via wikimedia; storebukkebruse via flickr and Pvt pauline via instagram. Images have been modified.