Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Účinky nadměrného množství arzenu ve stravě
Dokonce už v nízkých dávkách je arzen nejen karcinogenem I. třídy, ale také látkou schopnou narušit obranyschopnost těla a zvýšit riziko rozvoje kardiovaskulárního onemocnění a cukrovky.
Když lidé slyší o arzenu, považují ho za akutní jed, a opravdu, stačí malé množství, asi 100 miligramů, aby vás to do hodiny zabilo. To je něco jako desetina váhy papírové sponky. Existuje však i chronická otrava arzenem, kde vás i dávka 10 000krát menší může poškozovat, jste-li jí vystaveni den za dnem po celá léta. Mezi hlavní rizika patří rakovina.
Arzen je klasifikován jako karcinogen – to je nejvyšší úroveň, kam spadají látky, o nichž je známo, že u lidí způsobují rakovinu. Dále tam patří látky, jako je azbest, cigaretový kouř, formaldehyd, plutonium, zpracované maso: konzumace slaniny, šunky, hot dogů a lunchmeatu. Takže arzen je hodně špatná věc, neboť každý rok hraje roli v desetitisících nebo dokonce statisících případů rakoviny po celém světě.
Samozřejmě, rakovina je pouze zabiják číslo 2; co srdeční choroby? Dlouhodobé vystavení nízkým až středně vysokým množstvím arzenu se také spojuje s výskytem a mortalitou kardiovaskulárních onemocnění, což znamená infarkt myokardu a mrtvice.
Arzen je také považován za imunotoxikant, což znamená, že je toxický pro náš imunitní systém. Jak to víme? Existuje totiž virus zvaný varicella, který vyvolává neštovice – poprvé, kdy s ním přijdeme do kontaktu. Náš imunitní systém je schopen ho oslabit, ale ne zcela zničit. Virus pronikne do našich nervových buněk, kde čeká na oslabení funkce našeho imunitního systému. A pokud k tomu dojde, virus se znovu objeví a způsobí onemocnění zvané pásový opar. Všichni jsme se s tímto virem setkali, ale jen asi jeden z tří lidí bude mít pásový opar, protože náš imunitní systém je schopen ten virus držet na uzdě. Jak ale stárneme nebo se snižuje naše imunita, virus může proniknout obranou, jako třeba když vám je podávána arzenová chemoterapie. Pásový opar je častým vedlejším účinkem, protože léky s arzenem nezabíjejí pouze rakovinové buňky, ale také některé z imunitních buněk. Ale to se děje při vysokých dávkách.
Dokáží i nízké dávky arzenu, jakým jste vystaveni v naší každodenní stravě, ovlivňovat naše imunitní funkce? To jsme nevěděli, dokud neproběhla studie, ve které byla u tisíců Američanů testována hladina arzenu v moči a úroveň antivirových protilátek. A opravdu, čím více arzenu kolovalo v jejich tělech, tím nižší byla jejich obranyschopnost.
A pokud jste těhotná, arzen může přejít do vašeho dítěte a nejenom zvyšuje riziko potratu nebo dětskou úmrtnost, ale může také ovlivnit imunitní vývoj dítěte a jeho náchylnost k infekcím v útlém věku. Ale to nevíte, dokud to nepodrobíte testu.
Infekce kojenců ve vztahu k prenatální expozici arzenu ve studii z New Hampshire; a opravdu, čím více byly matky během těhotenství vystaveny arzenu, tím vyšší riziko infekcí v dětství měly jejich děti. Není ovšem známo, zda arzenem indukované změny v genové expresi mohou mít vliv na zdraví nejen vašich dětí ale i vašich vnoučat. Bez ohledu na to, vystavení arzenu není dobré ani pro samotnou matku, protože se spojuje se zvýšením krevního tlaku.
Pokud však arzen potlačuje funkci imunitního systému, mohli bychom alespoň, jako z nouze ctnost, doufat, že budeme mít méně alergií, což je v podstatě nadměrná reakce imunitního systému? Zřejmě ne. Lidé s vyšší úrovní arzenu mívají i vyšší míru potravinových alergií, mají tendenci špatně spát a necítit se dobře. Pokud se zeptáte lidi, jak by hodnotili své zdraví, ti, kteří své zdraví hodnotí jako vynikající nebo velmi dobré, obvykle mají nižší hladinu arzenu ve srovnání s lidmi, kteří své zdraví posuzují jako dobré, obstojné nebo špatné.
A co cukrovka? Zde jsou dvě desítky populačních studií o expozici arzenu a prokázaném diabetu. Jakýkoliv výsledek nad 1 naznačuje zvýšené riziko vzniku cukrovky. Hodnoty pod jedničkou indikují nižší riziko. A tady jsou výsledky… Naznačují souvislost mezi požitím arzenu a cukrovkou. Nicméně populační studie nemohou prokázat příčinu a následek. Bylo by sice hezké, kdybychom mohli prokázat vztah příčiny a následku, je to ale nezbytné? Podívejte se, už víme, že je to karcinogen, víme, že způsobuje rakovinu, co ještě potřebujeme pro to, abychom podnikli kroky ke snížení naší expozice?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Kim HS, Kim YJ, Seo YR. An Overview of Carcinogenic Heavy Metal: Molecular Toxicity Mechanism and Prevention. J Cancer Prev. 2015 Dec;20(4):232-40.
- Oberoi S, Barchowsky A, Wu F. The global burden of disease for skin, lung, and bladder cancer caused by arsenic in food. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 Jul;23(7):1187-94.
- Moon KA, Guallar E, Umans JG, Devereux RB, Best LG, Francesconi KA, Goessler W, Pollak J, Silbergeld EK, Howard BV, Navas-Acien A. Association between exposure to low to moderate arsenic levels and incident cardiovascular disease. A prospective cohort study. Ann Intern Med. 2013 Nov 19;159(10):649-59.
- Becker A, Axelrad D. Arsenic and type 2 diabetes: commentary on association of inorganic arsenic exposure with type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis by Wang et al. J Epidemiol Community Health. 2014 May;68(5):393-5.
- Sung TC, Huang JW, Guo HR. Association between Arsenic Exposure and Diabetes: A Meta-Analysis. Biomed Res Int. 2015;2015:368087.
- Cardenas A, Smit E, Houseman EA, Kerkvliet NI, Bethel JW, Kile ML. Arsenic exposure and prevalence of the varicella zoster virus in the United States: NHANES (2003-2004 and 2009-2010). Environ Health Perspect. 2015 Jun;123(6):590-6.
- Farzan SF, Li Z, Korrick SA, Spiegelman D, Enelow R, Nadeau K, Baker E, Karagas MR. Infant Infections and Respiratory Symptoms in Relation to in Utero Arsenic Exposure in a U.S. Cohort. Environ Health Perspect. 2016 Jun;124(6):840-7.
- Shiue I. Association of urinary arsenic, heavy metal, and phthalate concentrations with food allergy in adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 2005-2006. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013 Nov;111(5):421-3.
- Shiue I. Urinary arsenic, heavy metals, phthalates, pesticides, polyaromatic hydrocarbons but not parabens, polyfluorinated compounds are associated with self-rated health: USA NHANES, 2011-2012. Environ Sci Pollut Res Int. 2015 Jun;22(12):9570-4.
- Shiue I. Urinary arsenic, pesticides, heavy metals, phthalates, polyaromatic hydrocarbons, and polyfluoroalkyl compounds are associated with sleep troubles in adults: USA NHANES, 2005-2006. Environ Sci Pollut Res Int. 2017 Jan;24(3):3108-3116.
- Hettick BE, Cañas-Carrell JE, French AD, Klein DM. Arsenic: A Review of the Element's Toxicity, Plant Interactions, and Potential Methods of Remediation. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7097-107.
- Potera C. Arsenic and Latent Disease Risk: What's the Mechanism of Action? Environ Health Perspect. 2016 Feb;124(2):A36.
- Farzan SF, Chen Y, Wu F, Jiang J, Liu M, Baker E, Korrick SA, Karagas MR. Blood Pressure Changes in Relation to Arsenic Exposure in a U.S. Pregnancy Cohort. Environ Health Perspect. 2015 Oct;123(10):999-1006.
- Munera-Picazo S, Cano-Lamadrid M, Castaño-Iglesias MC, Burló F, Carbonell-Barrachina ÁA. Arsenic in your food: potential health hazards from arsenic found in rice. Nutrition and Dietary Supplements. 9 January 2015 Volume 2015:7 Pages 1—10.
Icons created by DKHN from The Noun Project. Image credit: USDA via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.