Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vejce a funkce arterií
Dokonce i studie financované American Egg Board ukazují, že pro naše tepny je lepší, když nejíme vejce.
V reakci na studii, která ukázala obdobné zhoršení stavu arterií jak u kuřáků, tak i konzumentů vajec, jeden z kritiků nesouhlasil a tvrdil, že vejce mají příznivé účinky na vaskulární endotel, což je vnitřní výstelka našich tepen. Citoval právě tuto studii hodnotící spotřebu vajíček a funkci endotelu, která byla financována American Egg Board.
Studie byla provedena u skupiny mužů a žen, kteří jedli standardní americkou stravu, měli nadváhu a normální cholesterol (což je extrémně vysoký cholesterol), kdy hladiny LDL byly dvakrát vyšší než optimální. Často se totiž podceňuje, že průměrná hladina cholesterolu v krvi lidí ve Spojených státech, tzv. normální úroveň, je ve skutečnosti abnormální, urychlující rozvoj srdečních onemocnění. Tím je velká část tzv. normální populace ve vyšším riziku vzniku koronárního srdečního onemocnění, zabijáka č. 1.
Vhodíte-li hořící zápalku do vznícené nádrže s benzínem a nezaznamenáte nárůst výše plamenů, nelze z toho odvodit, že házení zápalek do benzínu s sebou nenese žádné riziko. Takový závěr však tato studie uvádí. Pokud zařazení vajec do stravy nezhoršilo arteriální funkci, dospěli zadavatelé k závěru, že krátkodobá spotřeba vajec nemá negativní vliv na funkci endotelu u zdravých dospělých.
Zástupci vaječného průmyslu financovali další sledování, které se zúčastnili lidé, kteří na tom byli dost špatně: hladina jejich celkového cholesterolu byla přes 6 mmol/l. Vědci došli k závěru, že konzumace vajec nemá žádný vliv na funkci endotelu ve srovnání s uzeninami a sýrem. Je to srovnání s klobásou a sendvičem se sýrem! Místo toho, abychom bili na poplach, že vajíčka zhoršují arteriální funkci stejně jako Big Mac od McDonald´s, slyšíme závěr, že konzumace vajec se ukazuje být neškodná pro endoteliální funkci, což je prý i cholesterol. Život ohrožujícím cholesterolem to začalo a život ohrožujícím cholesterolem to i končí.
Proč nedošlo ke zhoršení? Protože je zde plató efekt, což znamená, že absorpce cholesterolu je možná jen do určitého maxima. Po dalším příjmu cholesterolu je to jen hra s ohněm. Konzumujete-li standardní americkou stravu, tj. v průměru 400 mg cholesterolu denně, zařazení dalších dvou vajec do stravy denně vlastně nic moc neznamená. Ale u lidí, kteří se snaží jíst zdravě, by tato dvě vejce mohla zvýšit hladinu cholesterolu o 0,5 mmol/l. Vaječné náhražky bez cholesterolu a tuku se ukázaly být prospěšné.
Vyřazení vajec z jídelníčku tedy snížilo hladinu cholesterolu. Zlepšila se i endoteliální funkce, a přesně to účastníci studie potřebovali. Tepny je už dokonce bolely, bylo třeba něčeho, co je zklidní a ne přilije oleje do ohně.
Obdobné to bylo i s další studií vaječného průmyslu. Účastníci evidentně jedli tak nezdravě, že přidání vajec už situaci nemohlo zhoršit. Když by místo vajec jedli ovesné vločky, přineslo by jim to úlevu. A tak tedy, dokonce, i když i studie financované vaječným průmyslem vlastně ukázaly, že pro naše tepny je lepší, pokud vejce nekonzumujeme, přesto je lidé obhajující spotřebu vajec citují, když uvádějí důkazy prospěšných účinků konzumace vajec na cévy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- DL Katz, MA Evans, H Nawaz, VY Njike, W Chan, BP Comerford, ML Hoxley. Egg consumption and endothelial function: A randomized controlled crossover trial. Int J Cardiol .2005 99(1):65 – 70.
- V Njike, Z Faridi, S Dutta, AL Gonzalez-Simon, DL Katz. Daily egg consumption in hyperlipidemic adults--effects on endothelial function and cardiovascular risk. Nutr J. 2010 9:28.
- PN Hopkins. Effects of dietery cholesterol on serum cholesterol: a meta-analysis and review. Am J Clin Nutr. 1992 55(6):1060-70.
- SC Lucan. Egg on their faces (probably not in their necks); the yolk of the tenuous cholesterol-to-plaque conclusion. Atherosclerosis. 2013 227(1):182- 183.
- JH O’Keefe Jr, L Cordain, WH Harris, RM Moe, R Vogel. Optimal Low-Density Lipoprotein Is 50 to 70 mg/dl: Lower Is Better and Physiologically Normal. J Am Coll Cardiol. 2004 43(11):2142-2146.
- D Steinberg. Thematic review series: The pathogenesis of atherosclerosis: An interpretive history of the cholesterol controversy, part III: Mechanistically defining the role of hyperlipidemia. J Lipid Res. 2005 46(10):2037-2051.
- JD Spence, DJA Jenkins, J Davignon. Egg yolk consumption, smoking and carotid plaque: Reply to letters to the Editor by Sean Lucan and T Dylan Olver et al. Atherosclerosis. 2013 227(1):189 – 191.
Images thanks to cfinke, Christopher, and Yu’an via flickr