Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vyhněte se už prvnímu kroku na cestě k srdečnímu onemocnění
Zamezíme-li hromadění cholesterolu v krvi, můžeme předejít ateroskleróze ve věnčitých tepnách – hlavní příčině úmrtí mužů i žen v USA. Součástí řešení je zvýšení příjmu rostlinných potravin bohatých na vlákninu a snížení příjmu trans tuků nasycených tuků a cholesterolu, tedy nezdravých pochutin a živočišných výrobků.
Nejlepší způsob, jak zabránit těžkému srdečnímu infarktu, předejít ateroskleróze, je začít už u prvního kroku, zamezit hromadění cholesterolu v tepnách. To je přímým důsledkem příliš vysokých hladin LDL cholesterolu v krvi, které zase jsou přímým důsledkem konzumace těchto tří věcí: 1) nasyceného tuku, jenž najdeme převážně v mase, mléku a vejcích, 2) transmastnch kyselin, které jsou převážně ve zpracovaných nezdravých potravinách a živočišných výrobcích konzumovaných v americké stravě, 3) samotného cholesterolu z masa, mléčných výrobků a zejména vajec.
Zvýšené hladiny LDL cholesterolu jsou také způsobeny, jak jsme již viděli, nedostatečnou konzumací vlákniny, která se vyskytuje ve všech rostlinných potravinách. Protože jsme stavěni na konzumaci velkého množství vlákniny, při jejím nedostatku se hladina LDL cholesterolu zvýší více, než je žádoucí.
Protože všechny rostliny obsahují vlákninu a všechna zvířata nasycený tuk a cholesterol, obecně mají všechny celistvé rostlinné potraviny tendenci snižovat riziku úmrtí na našeho nejčastějšího zabijáka, zatímco celistvé živočišné potraviny je zvyšují. Existují však i zpracované rostlinné potraviny, které zvyšují hladinu cholesterolu. Například ztužený rostlinný tuk. Máme také zpracované živočišné potraviny, které riziko nezvyšují – odstředěné mléko a vaječné bílky.
Při pokusech na zvířatech i samotná živočišná bílkovina LDL zvyšuje, ale v případě lidí je to spíše o živočišném tuku a cholesterolu. Nebo přinejmenším u dospělých. V jedné studii na dětech ve věku 1-3 let zjistili, že nahrazení mléčné bílkoviny bílkovinou pšeničnou vedlo k výraznému snížení cholesterolu v krvi. Když se dětem vrátila mléčná bílkovina zpět, hladiny opět stouply. Jak však sami výzkumníci uznávají, nemohli zcela vyloučit vliv cholesterolu z potravy.
Používání mléčné bílkoviny kaseinu brání vytvoření stravy bez cholesterolu. Cholesterol a živočišné výrobky jdou ruku v ruce, stejně jako je těžké vytvořit stravu založenou na rostlinných potravinách zcela bez obsahu vlákniny, přestože se pokusili dětem místo celozrnné mouky podávat bílou. Z toho plyne, že abychom se ani krůčkem nevydali na cestu k srdečnímu onemocnění, potřebujeme jíst více rostlin a méně zvířat, protože to zároveň znamená více vlákniny a méně nasyceného tuku a cholesterolu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Meinertz H, Nilausen K, Faergeman O. Effects of dietary proteins on plasma lipoprotein levels in normal subjects: interaction with dietary cholesterol. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1990 Oct; 36 Suppl 2:S157-64.
- Samman S, Kurowska EM, Khosla P, Carroll KK. Effects of dietary protein on composition and metabolism of plasma lipoproteins in rabbits. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1990 Oct; 36 Suppl 2:S95-9.
- Hansson GK. Inflammation, atherosclerosis, and coronary artery disease. N Engl J Med. 2005 Apr 21; 352(16):1685-95.
Image thanks to Evan Amos via Wikimedia Commons.