Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vyhýbat se cholesterolu není nic složitého
Vejce a mozky jsou dvěma nejkoncentrovanějšími zdroji cholesterolu ve stravě.
Zástupci vaječného průmyslu si klidně vezmou na paškál třeba slaninu, jen aby vyvrátili mýtus, že vejce jsou nejkoncentrovanějším zdrojem cholesterolu.
Zástupci průmyslu ale mají pravdu. Je to mýtus. Podle oficiální databáze amerického Ministerstva zemědělství, kde je seznam nejvýznamnějších zdrojů cholesterolu, vejce nejsou na prvním místě, ale na místě druhém. Na prvním místě se umístil mozek. Telecí, kravský, prasečí mozek, mozek jehněčí, syrový vepřový i telecí mozek, a až poté tu máme vajíčka. Střídají se vlastně mozky a vajíčka, vajíčka, mozky, vejce a vejce. Jaké z toho plyne poučení? Pokud se chystáte připravit si telecí mozek, určitě ho usmažte, upravit jej dušením nestačí.
A co vajíčka, která jsou bohatá na omega-3? „Nový typ vajec obsahující omega-3 mastné kyseliny stále obsahuje velké množství cholesterolu,“ uvedl ředitel Stroke Prevention & Atherosclerosis Research Centre. Přestaňme krmit kuřata lněnými semínky; spíše jimi obohacujme cereálie a kuřata ze stravy úplně vyřaďme.
Nicméně zpráva, která byla loni publikována, pro vaječný průmysl nevyznívá příznivě. Postavili se však proti omezujícímu limitu 200 mg příjmu cholesterolu, který by neumožnil konzumaci ani jediného vejce; tento limit je určen pouze pro osoby ohrožené srdečním onemocněním. Nicméně odpověď vedoucího výzkumného pracovníka zněla: „Většina lidí je vystavena riziku cévních onemocnění; těmi, kteří by eventuálně mohli pravidelně a beztrestně konzumovat vaječný žloutek, jsou pouze ti, u kterých se očekává, že předčasně zemřou z jiných příčin…“ Jinými slovy řečeno: „Jediní lidé, kteří by pravidelně měli jíst vejce, jsou lidé s terminálním onemocněním…“ protože v takové chvíli už na tom nezáleží. Stejně přece zemřete.
Ve svém hodnocení vědci dospěli k závěru, že pokud čekáte až na mozkovou příhodu, infarkt nebo diabetes, abyste přestali s konzumací vajec, může být už příliš pozdě. Závěr: „Skončíte-li s konzumací vajec po infarktu nebo mrtvici, je to jako přestat kouřit po stanovení diagnózy rakoviny plic: je to nezbytné, ale je už pozdě.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2010. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23. Nutrient Data Laboratory Home Page
- Spence JD. Fasting lipids: the carrot in the snowman. Can J Cardiol. 2003 Jul;19(8):890-2.
- Spence JD, Jenkins DJ, Davignon. Reply to Letters from Dr Maria Luz Fernandez, Eddie Vos, and Dr Niva Shapira. Can J Cardiol. 2011 Mar-Apr;27(2): 264.e7-8.
- Spence JD, Jenkins DJ, Davignon. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. J. Can J Cardiol. 2010 Nov;26(9):e336-9.
Image thanks to Andreas