Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vypočítejte si své stravovací skóre
Vyhodnoťte si kvalitu své stravy na stupnici od 0 do 100 pomocí indexu fytochemikálií a porovnejte svůj výsledek se standardní americkou stravou.
Před několika lety byl publikován návrh na sestavení indexu zdravého stravování. Mohlo by být zajímavé podívat se na nejnovější průzkum USDA, abychom viděli, jak si stojí běžná americká strava. Index je jednoduchý; jedná se o skóre 0 až 100, což představuje podíl kalorií pocházejících z potravin, které jsou bohaté na fytochemikálie.
Fytochemikálie jsou technickým označením pro fytoživiny. Živiny jsou životně důležité, zatímco fytochemikálie jsou nezbytné pro dlouhý a zdravý život. Pokud 1 % naší stravy tvoří potraviny bohaté na fytoživiny, získáme skóre 1. Je-li náš energetický příjem tvořen fytoživinami z poloviny, máme 50 bodů. A jestliže jsou ve všem, co jíme, dosáhneme 100 %. Jak si stojí průměrný občan?
Zde jsou nejnovější údaje o běžné americké stravě: 3 % kalorií pochází z fazolí a ořechů, 3 % z ovoce, 5 % ze zeleniny, 23 % z obilí, 17 % z přidaných cukrů, jako jsou sladkosti, limonády a další nežádoucí věci. 23 % pochází z přidaných tuků: máslo, margarín, olej, a 26 % americké stravy tvoří maso, mléčné výrobky a vejce.
Index zdravého stravování vychází z potravin bohatých na fytoživiny; ty jsou také nejvíce spojovány s prevencí chronických onemocnění a jejich léčbou. Proč používáme označení „fytoživiny“? Nacházejí se v rostlinách (řecké slovo „phyton“ – rostlina). Takže automaticky začínáme na skóre 74. Sádlo ani bonbóny nejsou bohaté na fytoživiny, když odečteme přidané tuky a oleje, jsme na hodnotě 34. Do kategorie obilnin pak řadíme dvě skupiny: jak celozrnné potraviny bohaté na fytoživiny, tak rafinované potraviny, z nichž byla řada fytoživin odstraněna. Pouze 4 % americké stravy tvoří celozrnné zdroje, jako jsou oves, ječmen, celé pšeničné zrno, hnědá rýže, ostatní jsou průmyslově zpracované zbytečnosti jako bílá mouka a kukuřičný škrob. Jsme už na hodnotě 15 a stále jdeme dolů.
Dvě třetiny naší zeleniny tvoří brambory, z poloviny přeměněné na chipsy. Průměrný Američan denně přijme 23 kalorií z bramborových lupínků. Nic z toho se však nepočítá, protože brambory obsahují poměrně málo fytoživin. Třetina kalorií z ovoce je získána z džusů chudých na fytoživiny, a tak se dostáváme u běžné americké stravy na hodnotu 12 ze 100. Pokud by byla stupnice od 1 do 10, pak bychom byli na 1.
Jak získáte požadovaných 10 bodů? Veganská strava, která nezahrnuje rafinované obiloviny, bramborové produkty, alkohol a přidané cukry a tuky by nám mohla zajistit skvělý stravovací index 100. Americká strava nám stěží zajistí, že přesáhneme hodnotu 20 (a kéž by to bylo alespoň 20), a tak je stále co zlepšovat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to desktopwallpaper.org