Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Výživová doporučení: Prostě řekněte ne!
Co se stane, když se dvě poslání Amerického ministerstva zemědělství – podporovat zemědělství a chránit zdraví národa- dostanou do konfliktu?
Nejnovější dietní pokyny doporučují osobám s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění konzumovat méně než 200 mg cholesterolu denně. Vzhledem k tomu, že jde o hlavní příčinu úmrtí v Americe, je to docela značné množství obyvatel. Pokud by však limit činil 200, jak by lidé mohli jíst vejce? Jedno velké vejce: 234 mg cholesterolu. Takže můžete po zbytek dne pojídat celer, a přesto jste nad tou hranicí. Když pokyny říkají „snižte hladinu cholesterolu“, je to kód pro omezení vajec a kuřecího masa, dvou zdaleka největších zdrojů cholesterolu v americké stravě.
Vaječný průmysl tvrdí, že „výživová doporučení by se měla vyhnout jakémukoli náznaku, že by většina Američanů měla konzumovat méně vajec, neboť by to bylo pro průměrného spotřebitele zavádějící.“ Zdá se mi, že „snižte hladinu cholesterolu“ je to, co je zavádějící; „konzumujte méně vajec“ by bylo docela jednoznačné. Namísto „snižte příjem nápojů slazených cukrem“ – cože? Dvě plechovky koly namísto tří? A co takhle „Vyhýbejte se nápojům slazeným cukrem? Konec konců to měla být doporučení pro výživu.
V myslích potravinářských společností však neexistuje nic, jako je špatné jídlo, jen špatné stravovací vzorce. „Musíme se zbavit této dichotomie dobrá/špatná strava.“ To pochází ze Salt Institute, který reprezentuje čistou sůl. Namísto toho prezident Salt Institute doporučuje zaměřit se na stravovací vzorce, a tak „… odhalit ten největší klam a omyl, do kterého nás uvedli ti, kteří by chtěli, aby Američané uvěřili, že jediná živina, jediná potravina nebo dokonce jediné jídlo má jakýkoli zdravotní důsledek.“
Ve stejném duchu si Cadbury – ano, Cadbury – stěžoval, že Výbor pro stravovací doporučení měl tu drzost doporučit méně častou konzumaci potravin obsahujících cukr. Víte, měli bychom totiž uznat, jak říkají, že současný životní styl ve Spojených státech „méně častou“ spotřebu těchto potravin nepodporuje.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Thanks to Evan-Amos via Wikimedia Commons