Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Proč byste si měli dělat starost o to, co jíte
Většině úmrtí u nás by se dalo předejít - a jsou ve vztahu k jídelníčku.
Záleží na tom, co jíme? Dobrou zprávou je, že máme obrovskou moc nad svým osudem – zdravím a dlouhověkostí. Řadě předčasných úmrtí lze předcházet zdravou výživou. To znamená… jídlem.
Většině úmrtí ve Spojených státech je možné předcházet úpravou stravy. Podle nejpřísnější analýzy rizikových faktorů, která kdy byla publikována, studie Globální zátěž nemocemi, financované nadací Billa & Melindy Gatesových, je první příčinou úmrtí ve Spojených státech a příčinou zdravotního postižení číslo jedna naše strava, která odsunula kouření tabáku na 2. příčku. Kouření zabíjí zhruba půl milionu Američanů každý rok, zatímco strava zabíjí ještě o stovky tisíc lidí více.
To, co jíme, rozhoduje o tom, jak dlouho budeme žít. To většinou také určí, zda zemřeme předčasně. Naše strava také rozhoduje o tom, zda budeme žít s nějakým postižením.
Je-li naše strava první příčinou úmrtí a zdravotního postižení, souvisí-li většina úmrtí v USA s výživou a je možné jim předejít, pak je výživa také klíčovým tématem pro studium na lékařské fakultě. Ostatně o tom s vámi přece lékař mluví při každé návštěvě. Nebo ne?
Naneštěstí i lékaři trpí vážným nedostatkem živin… v oblasti vzdělávání. Většina lékařů se nikdy neučí o tom, jaký vliv může mít zdravá strava například na průběh onemocnění. V jejich lékařském vybavení jim chybí tento jedinečný nástroj.
Nyní existují také institucionální bariéry, jako jsou časová omezení a nedostatečné náhrady výdajů. Lékaři nejsou placeni za poradenské služby ohledně určitých zásad a rad, jak se o sebe lépe starat. Samozřejmě hrají roli také farmaceutické firmy ovlivňující lékařské vzdělávání a praxi. Zeptejte se svého lékaře, kdy naposledy pro ně uspořádala večeři společnost „Brokolice“. Odpověď by mě zajímala.
To je důvod, proč jsem založil NutritionFacts.org. Je to prostředek, který bych při svém vzdělávání ocenil. NutritionFacts.org je bezplatná, nezisková veřejná služba, založená na vědě, poskytující informace o aktuálním výzkumu v oblasti výživy. K dispozici je více než 2000 témat, zpracovaných do krátkých videí. Videa a články nahráváme každý den, přinášejí nejnovější informace vědy založené na důkazech. Je to skvělý koncept.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Lenders C, Gorman K, Milch H, Decker A, Harvey N, Stanfield L, Lim-Miller A, Salge-Blake J, Judd L, Levine S. A novel nutrition education model: the Boston University experience. Adv Nutr. 2013 Jan 1;4(1):1-7.
- Murray CJ, Atkinson C, Bhalla K, Birbeck G, Burstein R, Chou D, Dellavalle R, Danaei G, Ezzati M, Fahimi A, Flaxman D, Foreman, Gabriel S, Gakidou E, Kassebaum N, Khatibzadeh S, Lim S, Lipshultz SE, London S, Lopez, MacIntyre MF, Mokdad AH, Moran A, Moran AE, Mozaffarian D, Murphy T, Naghavi M, Pope C, Roberts T, Salomon J, Schwebel DC, Shahraz S, Sleet DA, Murray, Abraham J, Ali MK, Atkinson C, Bartels DH, Bhalla K, Birbeck G, Burstein R, Chen H, Criqui MH, Dahodwala, Jarlais, Ding EL, Dorsey ER, Ebel BE, Ezzati M, Fahami, Flaxman S, Flaxman AD, Gonzalez-Medina D, Grant B, Hagan H, Hoffman H, Kassebaum N, Khatibzadeh S, Leasher JL, Lin J, Lipshultz SE, Lozano R, Lu Y, Mallinger L, McDermott MM, Micha R, Miller TR, Mokdad AA, Mokdad AH, Mozaffarian D, Naghavi M, Narayan KM, Omer SB, Pelizzari PM, Phillips D, Ranganathan D, Rivara FP, Roberts T, Sampson U, Sanman E, Sapkota A, Schwebel DC, Sharaz S, Shivakoti R, Singh GM, Singh D, Tavakkoli M, Towbin JA, Wilkinson JD, Zabetian A, Murray, Abraham J, Ali MK, Alvardo M, Atkinson C, Baddour LM, Benjamin EJ, Bhalla K, Birbeck G, Bolliger I, Burstein R, Carnahan E, Chou D, Chugh SS, Cohen A, Colson KE, Cooper LT, Couser W, Criqui MH, Dabhadkar KC, Dellavalle RP, Jarlais, Dicker D, Dorsey ER, Duber H, Ebel BE, Engell RE, Ezzati M, Felson DT, Finucane MM, Flaxman S, Flaxman AD, Fleming T, Foreman, Forouzanfar MH, Freedman G, Freeman MK, Gakidou E, Gillum RF, Gonzalez-Medina D, Gosselin R, Gutierrez HR, Hagan H, Havmoeller R, Hoffman H, Jacobsen KH, James SL, Jasrasaria R, Jayarman S, Johns N, Kassebaum N, Khatibzadeh S, Lan Q, Leasher JL, Lim S, Lipshultz SE, London S, Lopez, Lozano R, Lu Y, Mallinger L, Meltzer M, Mensah GA, Michaud C, Miller TR, Mock C, Moffitt TE, Mokdad AA, Mokdad AH, Moran A, Naghavi M, Narayan KM, Nelson RG, Olives C, Omer SB, Ortblad K, Ostro B, Pelizzari PM, Phillips D, Raju M, Razavi H, Ritz B, Roberts T, Sacco RL, Salomon J, Sampson U, Schwebel DC, Shahraz S, Shibuya K, Silberberg D, Singh JA, Steenland K, Taylor JA, Thurston GD, Vavilala MS, Vos T, Wagner GR, Weinstock MA, Weisskopf MG, Wulf S, Murray; U.S. Burden of Disease Collaborators. The state of US health, 1990-2010: burden of disease, injuries, and risk factors. JAMA. 2013 Aug 14;310(6):591-608.
Videography courtesy of Grant Peacock