Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zlepšení paměti pomocí stravy
Borůvky prokázaly u potkanů schopnost zlepšovat kognitivní funkce, ale co u lidí?
Uveďme si jeden příklad, před 11 lety si borůvky získaly proslulost pro svou schopnost zlepšit paměť – u starších potkanů. Je vždy obtížné zjistit, jestli je účinek platný i u jiných druhů, řekl jsem však lidem, že by se účinek mohl přenášet mezi druhy a borůvky by mohly fungovat nejen u potkanů, ale i u křečků.
Letos však konečně přišly první poznatky z výzkumu na lidech. První pokus na lidech vyhodnocoval potenciální přínos obohacení stravy o borůvky, a to na neurokognitivní funkci. Co myslíte, že zjistili? Borůvky zlepšují paměť u lidí. Je to skutečnost nebo fikce?
Podívejme se na tu studii. Borůvky zlepšují paměť u lidí! Je to pravda. Navíc se ukázalo, že látky působící příznivě na zdraví mohou dokonce přežít zpracování borůvek například do džemu. Nejlepší je však tyto výrobky uchovávat v lednici – i předtím, než je vůbec načnete.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Wally Hartshorn via flickr