Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zvýšení aktivity NK buněk (přirozených zabíječů)
Konzumace borůvek může zdvojnásobit populaci imunitních buněk bojujících proti rakovině. Koření kardamom a černý pepř pak mohou posílit aktivitu těchto buněk.
Pokud jde o předcházení nemocem a udržování dobrého zdraví, bobulovité ovoce všech barev se ukázalo jako znamenitá volba. Většina vědeckých prací se zaměřovala na prevenci a léčbu rakoviny. Studie ukazují, že protirakovinné účinky bobulí jsou částečně zprostředkovány jejich schopnostmi potlačit, zmenšit a napravit poškození způsobené oxidativním stresem a zánětem. Mohou také posílit funkci detoxikačních enzymů a spoustu dalších věcí.
Ovšem tento poznatek je pro nás nový. Vliv borůvek na počet NK buněk (přirozených zabíječů). NK buňky jsou součástí týmu rychlého nasazení proti rakovinovým buňkám, který je zase součástí imunitního systému. Rakovinné buňky ničí tak, že u nich aktivuje sebevražednou reakci působením na jejich receptory buněčné smrti. Tyto buňky jsou nazývány přirozenými zabíječi proto, že k jejich aktivaci není potřeba předchozí vystavení nepříteli. Asi byste nechtěli čekat, až se vám vyvine druhý nádor a váš imunitní systém konečně začne bojovat.
V jednom okamžiku nám v krvi proudí asi dvě miliardy těchto vojáků. Naše vojsko však můžeme zvětšit tím, že si dáme borůvky. Sportovci dostali za úkol jíst přibližně šálek a půl borůvek denně po dobu 6 týdnů. Cílem bylo zjistit, jestli mohou snížit oxidační stres způsobený během na dlouhé vzdálenosti. A přesně to se stalo. Není žádným překvapením, že borůvky potlačily nárůst oxidativního stresu.
To však není to, co dělá tuto studii jedinečnou. Počet NK buněk v krvi obvykle po dlouhotrvajícím vytrvalostním pohybu klesá. Poklesne asi na polovinu, na 1 miliardu. Pokud tedy nejíte hodně borůvek. V tom případě můžete mít počet NK buněk takto vysoký. Šest týdnů konzumace borůvek zdvojnásobilo počet NK buněk, měli jich přes 4 miliardy. Nikdy předtím tento účinek borůvek u lidí nebyl prokázán. Nikdo se však o to do té doby ani nepokoušel. Byla provedena jedna studie s plody kustovnice čínské (goji). I když účastníci studie jedli šálek kustovnice denně po dobu jednoho měsíce, nedošlo k žádné změně v počtu buněk přirozených zabíječů.
Byla však provedena studie, která ukázala významný nárůst aktivity buněk přirozených zabíječů po konzumaci koření kardamomu. Kardamom a borůvky, mňam. Nikdy jsem si nemyslel, že budeme bojovat proti rakovině borůvkovými muffiny, ale podívejte se na tohle: Když vložíte buňky lymfomů do Petriho misky a přidáte kardamom – nic se nestane. Pokud však do Petriho misky dáte trochu NK buněk, zneškodní asi 5 % rakovinných buněk. Když k NK buňkám přidáte trochu kardamomu, vaši vojáci si povedou lépe. Když budete množství kardamomu dále zvyšovat, stejný počet NK buněk najednou dokáže zneškodnit i desetkrát více rakovinových buněk. Pamatujte, že kardamom samotný ani ve velkém množství neměl na rakovinné buňky žádný účinek. Z pokusu to však skutečně vypadalo, že zesiluje instinkty našich NK buněk.
To stejné bylo zjištěno u černého pepře. Samotný černý pepř nic nedokázal. Když k NK buňkám přidali jen trochu pepře, nemělo to žádný účinek, ale s dostatečným množstvím už NK buňky zjevně dokázaly zneškodnit i 30 nebo 40 % rakovinných buněk. Když přidáte oba druhy koření současně, zdá se, že společně účinkují silněji než zvlášť. Společně tyto poznatky silně svědčí pro to, že černý pepř a kardamom mají potenciál výrazně posílit protirakovinnou aktivitu buněk přirozených zabíječů (NK buněk).
Jen si představte, že jich navíc máte díky borůvkám v krvi dvakrát tolik. Můžeme poděkovat této studii, jejíž uskutečnění podpořila, jak jinak, North American Blueberry Council (Borůvková rada pro Severní Ameriku) a North Carolina Blueberry Council (Borůvková rada pro Severní Karolínu). Zde uvedená poslední věta je má oblíbená. „Ve studii nebyly žádné střety zájmů.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- N. P. Seeram. Recent trends and advances in berry health benefits research. J. Agric. Food. Chem. 2010 58(7):3869 - 3870.
- N. P. Seeram. Berry fruits for cancer prevention: Current status and future prospects. J. Agric. Food. Chem. 2008 56(3):630 - 635.
- L. S. McAnulty, D. C. Nieman, C. L. Dumke, L. A. Shooter, D. A. Henson, A. C. Utter, G. Milne, S. R. McAnulty. Effect of blueberry ingestion on natural killer cell counts, oxidative stress, and inflammation prior to and after 2.5 H of running. Appl Physiol Nutr Metab. 2011 36(6):976 - 984.
- M. A. Caligiuri. Human natural killer cells. Blood 2008 112(3):461 - 469.
- P. Cappello, F. Novelli, G. Forni, M. Giovarelli. Death receptor ligands in tumors. J. Immunother. 2002 25(1):1 - 15.
- H. Amagase, B. Sun, D. M. Nance. Immunomodulatory effects of a standardized Lycium barbarum fruit juice in Chinese older healthy human subjects. J Med Food. 2009 12(5):1159 - 1165.
- A. F. Majdalawieh, R. I. Carr. In vitro investigation of the potential immunomodulatory and anti-cancer activities of black pepper (Piper nigrum) and cardamom (Elettaria cardamomum). J Med Food. 2010 13(2):371 - 381.
Images thanks to VancityAllie via flickr. Thanks to Ellen Reid for her image-finding expertise, and Jeff Thomas for his Keynote help.