Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Divertikulóza: když se ještě naše nejčastější střevní porucha skoro nevyskytovala
Více než dvě třetiny Američanů nad 60 let mají divertikulózu. Jenže ještě před sto lety byla prakticky neznámá. U populací konzumujících nezpracovanou rostlinnou stravu navíc zůstává nadále velmi vzácnou.
Divertikuly jsou balónovité vychlípeniny ze střeva. Lékaři rádi používají analogii s pneumatikou, kdy vysoký tlak v střevě může v oslabených místech ve střevní stěně vytlačit výduť, stejně jako když se vnitřní plášť protlačí přes opotřebovaný běhoun pneumatiky.
Takhle vypadají. Tyto kapsy se mohou zanítit a infikovat, a abychom ještě dále rozvedli analogii s pneumatikou, mohou prasknout, čímž dojde k rozlití fekální hmoty do břicha nebo močového měchýře a to vede k úmrtí. Symptomy se mohou pohybovat od vůbec žádných přes mírné křeče a nadýmání až po nesnesitelnou bolest, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. 9 z 10 lidí, kteří na tuto nemoc zemřou, vůbec nevědí, že ji mají. Ale dobrou zprávou je, že může existovat způsob, jak tomuto onemocnění předejít.
Divertikulární onemocnění je nejběžnější střevní porucha, která ve věku 60 let postihuje až 70 % lidí. Je-li to tak časté, možná je to jen nevyhnutelný důsledek stárnutí? Ne, je to nová nemoc. V roce 1907 bylo v lékařské literatuře zaznamenáno 25 případů. Ne 25 % lidí, ale 25 případů. A přitom je těžké si toho při pitvě nepovšimnout. Před sto lety, v roce 1916, to ani nebylo zmiňováno v lékařských a chirurgických učebnicích. Záhada byla vyřešeno až v roce 1971. Jak to, že se téměř neznámá nemoc stala v rámci života v celém západním světě nejčastějším postižením tlustého střeva?
Lékaři Painter a Burkitt přišli s domněnkou, že divertikulóza je onemocněním způsobeným deficitem, chorobou způsobenou nedostatkem vlákniny. Koncem 19. století bylo zavedeno válcové frézování, čímž došlo k odstraňování vlákniny z obilnin a začali jsme se živit potravou neobsahující vlákninu, jako je maso a cukr. Uběhlo několik desetiletí a divertikulóza se vymkla kontrole. To je to, co si mysleli, že se děje.
Stejně jako by bylo snadné protlačit hromadu másla duší od jízdního kola, je snadné protlačit objemný, měkký a vlhký intestinální obsah střevem. Naproti tomu zkuste protlačit hromadu dehtu. Když jíme potravu s nedostatkem vlákniny, naše výkaly mohou být malé a tvrdé, a tak se musí naše střevo opravdu silně stahovat, a toto nahromadění tlaku může způsobit ty vychlípeniny. A tak může nakonec strava s nízkým obsahem vlákniny někdy vést k tomu, že střevo doslova „praskne“.
Je-li tato teorie pravdivá, pak populace, které konzumují stravu s vysokým obsahem vlákniny, by měly mít nízkou míru divertikulózy. A opravdu to bylo potvrzeno. Divertikulóza byla nalezena u více než 50 % Afroameričanů ve věku 50-60 let, ve srovnání s méně než 1 % Afričanů žijících v Africe, kteří se živí tradiční rostlinnou stravou. A to méně než 1 %, o kterém mluvíme, představuje nula ze série 2 000 pitev a dva ze 4 000 případů v Ugandě. To je asi tisíckrát nižší prevalence.
Co si tedy máme myslet o této novější studii, která vyústila v závěr, že dieta s nízkým obsahem vlákniny není spojena s divertikulózou? Tak na to se podíváme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Singal R, Gupta S, Airon A. Giant and multiple jejunal diverticula presenting as peritonitis a significant challenging disorder. J Med Life. 2012;5(3):308-10.
- Fujii T, Nakabayashi T, Hashimoto S, Kuwano H. A Delayed Recrudescent Case of Sigmoidocutaneous Fistula due to Diverticulitis. Case Rep Gastroenterol. 2007 Oct 12;1(1):116-22.
- A F Peery, R S Sandler, D J Ahnen, J A Galanko, A N Holm, A Shaukat, L A Mott, E L Barry, D A Fried, J A Baron. Constipation and a low-fiber diet are not associated with diverticulosis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Dec;11(12):1622-7. doi: 10.1016/j.cgh.2013.06.033.
- D P Burkitt, J L Clements Jr, S B Eaton. Prevalence of diverticular disease, hiatus hernia, and pelvic phleboliths in black and white Americans. Lancet. 1985 Oct 19;2(8460):880-1.
- D P Burkitt. Two blind spots in medical knowledge. Nurs Times. 1976 Jan 1-8;72(1):24-7.
- N S Painter, D P Burkitt. Diverticular disease of the colon: a deficiency disease of Western civilization. Br Med J. 1971 May 22;2(5759):450-4.
- W H M Telling, O C Gruner. Acquired diverticula, diverticulitis, and peridiverticulitis of the large intestine. Brit J Surg. 4:468-530, 1917.
- J Chapman, M Davies, B Wolff, E Dozois, D Tessier, J Harrington, D Larson. Complicated diverticulitis: is it time to rethink the rules? Ann Surg. 2005 Oct;242(4):576-81; discussion 581-3.
- N S Painter. Diverticular disease of the colon. The first of the Western diseases shown to be due to a deficiency of dietary fibre. S Afr Med J. 1982 Jun 26;61(26):1016-20.
- J Y Wick. Diverticular disease: eat your fiber! Consult Pharm. 2012 Sep;27(9):613-8. doi: 10.4140/TCP.n.2012.613.