Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Potravinové synergie
Kombinace určitých potravin může vést k lepšímu výsledku než jejich oddělená konzumace.
Existují tisíce fytochemikálií, které se nikdy nedostanou až na obaly krabic s cereáliemi, ale přesto mohou hrát svou roli ve snižování rizika chronických onemocnění. A to je řeč jen o těch látkách, které už známe.
Víme, že rostlinné potraviny jsou konzistentně označovány za ochranné. Je proto pochopitelné, že se vědci snaží najít tu kouzelnou látku, aktivní ingredienci, která by pak mohla být prodávána v pilulce. Pilulky však nedokáží napodobit vyvážený koktejl fytochemikálií, jaký nalezneme v ovoci a zelenině. Když jsou izolovány, mohou sloučeniny ztratit svůj účinek, nebo se chovat odlišně. Antioxidační a protirakovinné aktivity rostlinných potravin podle všeho pocházejí právě z kombinovaného, synergického účinku látek. Znamená to, že celek je více než jen součet jeho částí. Pomáhá nám to vysvětlit, proč pilulka prostě nemůže nahradit složité interakce fytochemikálií přítomných v celistvých rostlinných potravinách.
Jak poukázal T. Colin Campbell, více než 100 studií v naprosté většině prokázalo, že neexistují žádné benefity dlouhodobého užívání vitamínových doplňků. Navíc došlo i ke znepokojivým zjištěním, že některé doplňky stravy mohou dokonce zvyšovat riziko cukrovky, srdečního onemocnění a rakoviny. Suplementace rybího oleje se zdá zbytečná, nebo dokonce škodlivá.
Přesto na vědě lidem nejspíše nezáleží, neboť si toto nadále kupují. Veřejná touha po rychlých řešeních prostřednictvím pilulky je ohromující, a co teprve, když z toho jdou vytěžit peníze. Každá rostlina obsahuje tisíce různých fytochemikálií a každá rostlina má také jiný obsah nutričních látek. Takže můžeme pocítit synergické účinky také při společné konzumaci různých potravin.
Konzumace beta-karotenu ve formě mrkve je prospěšnější než v pilulkách, a to kvůli všem dalším sloučeninám, které působí s beta-karotenem dohromady. Když pak mrkev namočíte do hummusu, máte najednou tisíce sloučenin z mrkve provázaných s dalšími tisíci sloučenin z cizrny. A přesně o tom byla tato studie.
Co se stane, když smícháte různé druhy ovoce s různými druhy zeleniny a luštěnin? Kombinování potravin z různých kategorií skutečně zvyšuje pravděpodobnost synergie. Například zde vidíme antioxidační sílu samotných malin a zde pak antioxidační aktivitu samotných fazolí adzuki. V případě, že by výsledný účinek byl pouhým součtem, kombinace těchto dvou potraviny by dosáhla na tuto úroveň. Pozorovaná antioxidační síla kombinace těchto dvou potravin však vyšla jako silnější, než součet samotných adzuki a malin.
Co protirakovinné účinky? Co kdybychom studii zopakovali, ale tentokrát kapali různé kombinace potravin na buňky rakoviny prsu rostoucí v Petriho misce? Někdy dosáhneme těch stejných synergických účinků. Zde vidíte, co hroznové víno dělá s buňkami rakoviny prsu, potlačí jejich růst o 30 %. Cibule však účinkovala ještě lépe, snížila růst rakovinných buněk o polovinu. Pokud byste vzali polovinu množství hroznového vína a doplnili ho cibulí, očekávali byste, že se účinkem dostanete někde do středu mezi těmito dvěma liniemi. To se však nestalo, vědci dostali tento výsledek: potlačení růstu nádorových buněk až o 70 %. Takže účinek těchto dvou potravin dohromady byl větší než součet jejich samotných účinků.
Doporučili tedy vědci lidem, aby jedli pestrou škálu potravin, například přidali pár rozinek a trochu nakrájené červené cibule do salátu? Nejsou v tom peníze, viďte? Takže ne.
Důvodem provádění tohoto výzkumu totiž bylo prozkoumání interakcí za účelem identifikování vhodných kombinací, které by mohly vést k vývoji něčeho jako je cibulový snack Funyons, ale s dodatečnou příchutí hroznového vína.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Campbell TC. Untold nutrition. Nutr Cancer. 2014;66(6):1077-82.
- Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):517S-520S.
- Liu RH. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. J Nutr. 2004 Dec;134(12 Suppl):3479S-3485S.
- Wang S, Meckling KA, Marcone MF, Kakuda Y, Tsao R. Synergistic, additive, and antagonistic effects of food mixtures on total antioxidant capacities. J Agric Food Chem. 2011 Feb 9;59(3):960-8.
- Wang S, Zhu F, Meckling KA, Marcone MF. Antioxidant capacity of food mixtures is not correlated with their antiproliferative activity against MCF-7 breast cancer cells. J Med Food. 2013 Dec;16(12):1138-45.
Image thanks to Unsplash via Pixabay. Image has been modified.