Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Domácí mazlíčci a lidský lymfom
Jaký vliv má přítomnost psa nebo kočky v domácnosti na riziko rozvoje Non-Hodkinova lymfomu?
Každý rok je například u 60 000 Američanů stanovena diagnóza non-Hodgkinův lymfom – rakovina krve, která zabije zhruba 1 z 3 pacientů. V posledních desetiletích došlo k významnému nárůstu jejího výskytu; a nikdo neví proč. Někteří vědci mají podezření na expozici viru bovinní leukémie, který infikuje většinu stád v této zemi a může u skotu vyvolat podobné nádory. Před více než pěti lety jsme zjistili, že asi tři čtvrtiny testovaných lidí se s tímto virem setkaly; pravděpodobně prostřednictvím konzumace masných a mléčných výrobků.
Riziko však může nastat i mimo konzumaci živočišných produktů. Obecně virová kontaminace masa může způsobit lidem, kteří zacházejí s čerstvým masem, doživotní nepříjemný stav, zvaný nakažlivá pustulární dermatitida. Maso je totiž natolik zatížené viry, že existuje dobře definovaný zdravotní stav, hovorově známý jako „řeznické bradavice“, který ovlivňuje ruce lidí, již manipulují s čerstvým masem – včetně drůbeže a ryb. Dokonce i ženy řezníků mívají vyšší riziko rakoviny děložního hrdla, což je typ rakoviny jednoznačně spojený s expozicí HPV viru. V první studii svého druhu výzkumníci posuzovali kontakt s hospodářskými zvířaty jako rizikový faktor pro lidský non-Hodgkinův lymfom.
Abych byl spravedlivý, existuje také virus kočičí leukémie. A děti pravděpodobně mají bližší kontakt s rodinnou kočkou nebo psem či jinými domácími mazlíčky než s hospodářskými zvířaty. Kontakt se zvířaty a riziko rakoviny – škodlivý, neškodný, užitečný? A bez ohledu na to, jak to vyjde, pamatujte, já jsem jenom posel.
Pokud jde o naše riziko vzniku non-Hodgkinova lymfomu, kontakt s kravami – škodlivý, neškodný, prospěšný? Škodlivý, zvyšuje naše riziko. A co kontakt s prasaty? Škodlivý, neškodný nebo prospěšný? Stejné jako u skotu; škodlivý, naše riziko zvyšuje. A co mít kočku? Nebo tři, tak jako my. Zvyšují kočky riziko rakoviny, nebo naše riziko rakoviny nijak neovlivňují, nebo možná, že nás kočky dokonce proti rakovině chrání? Co myslíte?
Ukazuje se, že kočky proti rakovině chrání. A to i v případě, že s kočkou teď nežijete, ale měli jste ji v minulosti; zdá se, že jste proti rozvoji lymfomu chráněni. Dobře, a teď se budu věnovat pejskařům. Psí společnost – nyní nebo v minulosti: škodlivá, neškodná, prospěšná? Hodný kluk. A nakonec, co ostatní domácí mazlíčci, jako třeba křečci, co milují kukuřici? Hlodavci v domě – zvýšené riziko, žádné riziko nebo snížené riziko? Snížené riziko.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Buehring GC, Philpott SM, Choi KY. Humans have antibodies reactive with Bovine leukemia virus. AIDS Res Hum Retroviruses. 2003 Dec;19(12):1105-13.
- G. J. Tranah, P. M. Bracci, and E. A. Holly. Domestic and farm-animal exposures and risk of non-Hodgkin lymphoma in a population-based study in the San Francisco Bay Area. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 17(9):2382{2387, 2008.
Image thanks to nanothought.blogspot.com