Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vztah mezi konzumací masa a úmrtností
Rozsáhlá studie NIH-AARP zkoumá vztah mezi konzumací masa a celkovou úmrtností, úmrtností na rakovinu a úmrtnosti na kardiovaskulární příčiny.
Vím, že máme poměrně rychlé tempo těchto videosérií, ale snažím se zařadit co nejvíce nejnovějších vědeckých poznatků. Je však také důležité se na chvíli zastavit a ocenit obrovské úsilí, práci a vynaloženou energii, kterou výzkumníci své práci obětovali. Představte si, co obnáší zkoumat tisíce jednotlivců a pak je ještě sledovat další jedno či dvě desetiletí. Dokonce i s přáteli je problém tak dlouho udržet kontakt.
Teď si představte, že po dobu deseti let sledujete půl milionu lidí. Historicky největší studie zaměřená na výživu a zdraví byla studie National Institutes of Health-AARP. Co nám tato studie ukázala o vztahu mezi konzumací masa a mortalitou? Konzumace masa je spojena s vyšším výskytem úmrtí na rakovinu a zvyšuje kardiovaskulární i celkovou mortalitu.
Tím celý příběh končí. Zde je název úvodního článku časopisu American Medical Association’s Archives of Internal Medicine: „Snížení konzumace masa přináší řadu výhod pro zdraví celosvětové populace „ Vyzývá k „významnému snížení celkového příjmu masa“.
Jedná se hlavně o průmyslově zpracované maso, ale z globálního hlediska je konzumace masa „tsunami“, zejména v souvislosti s ubýváním vodních zdrojů, energií a potravin, které jde ruku v ruce s nárůstem spotřeby všech potravin živočišného původu, jež jsou v tomto ohledu „neefektivní, nehospodárné a znečišťující“. A to je článek z časopisu AMA. Aby si čtenáři nemysleli, že je autor této studie nějak zaujatý, tak se v poznámce dočtete, že není vegetarián.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- N. D. Barnard, J. Cohen, D. J. A. Jenkins, G. Turner-McGrievy, L. Gloede, A. Green, and H. Fer-dowsian. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: A randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am. J. Clin. Nutr., 89(5):1588-1596, 2009.
- R. Sinha, A. J. Cross, B. I. Graubard, M. F. Leitzmann, and A. Schatzkin. Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Arch Intern Med. 2009 March 23; 169(6): 562–571.
- B. M. Popkin. Reducing meat consumption has multiple benefits for the world's health. Arch Intern Med. 2009 Mar 23;169(6):543-5, 2009.
Image thanks to jayneandd via Flickr.