Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Arzén v kuřecím mase
Drůbežářský průmysl každoročně zvířatům do krmiva přidává miliony kilogramů léků obsahujících arzén.
Arzén je bezpochyby škodlivou látkou. Většina arzénu ve stravě Američanů však nepochází z rýže. Více než tři čtvrtiny arzénu pocházejí z živočišných výrobků: hovězí maso, mléko, vepřové maso, párky, vejce a kuřata. Nejvíce kontaminovaná je značka Perdue. Jedna porce kuřecího z amerického rychlého občerstvení může překročit bezpečnostní limit EPA pro obsah arzénu v jedné sklenici pitné vody o 2 000 %.
Jak se tam vlastně dostal? Drůbežářský průmysl jím kuřata krmí. Kuřatům se v USA ročně zkrmí skoro milión kilogramů (1 000 tun) arzénu v různé podobě, prasatům pak 85 tun. Zde je seznam přídatných látek obsahujících arzén a schválených FDA. Ale proč by to drůbežářský průmysl dělal? Proč každý rok zkrmíme milión kilogramů složek s arzénem našim kuřatům?
Zde je jedna z reklam chemické společnosti: „Hospodářská zvířata a zisky společně zdravě porostou.“ Sloučeniny arzénu jsou FDA schváleny jako prostředek ke zvýšení nabírání na váze. Když nacpete tisíce ptáků do špinavých hal o rozloze fotbalového hřiště, kde musejí žít hlava na hlavě a ve vlastních výkalech, dojde u nich brzy k takovému zamoření vnitřními parazity, že přidání arzénu za účelem vyhubení parazitů může vést dokonce i ke zrychlení růstu drůbeže. Je také schválen jako prostředek pro „zlepšení pigmentace.“ Arzén může jatečně upravenému tělu zvířete propůjčit růžový odstín, který je žádaný. Průmysl tak vydělá více peněz a spotřebitelé dostanou své růžové maso.
Jaký je v tom háček? Zde je úryvek význačného odborného posudku z Annals of the New York Academy of Sciences, vydaného vloni univerzitou Johns Hopkins School of Public Health. Jaké jsou pro veřejnost důsledky nadměrného příjmu arzénu? Zvýšení rizika rakoviny, srdečního onemocnění, cukrovky, neuropatie a neurokognitivních nedostatků u dětí; zkrátka nic, čím by se dalo chlubit.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- G. X. Sun, P. N. Williams, A. M. Carey, Y. G. Zhu, C. Deacon, A. Raab, J. Feldmann, R. M. Islam, and A. A. Meharg. Inorganic arsenic in rice bran and its products are an order of magnitude higher than in bulk grain. Environmental science & technology, 42(19):7542{7546, 2008.
- C. F. Jelinek and P. E. Corneliussen. Levels of arsenic in the united states food supply. Environ. Health Perspect., 19:83{87, 1977.
- E. K. Silbergeld and K. Nachman. The environmental and public health risks associated with arsenical use in animal feeds. Ann. N.Y. Acad. Sci., 1140:346{357, 2008.