Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vstřebávání živin ze syrových potravin
Existují fytoživiny, které se lépe vstřebávají z tepelně zpracovaných potravin.
Nezáleží na tom, co jíte, ale na tom, co z toho vstřebáte. Podívejte se na tuto studii o lidech dlouhodobě dodržujících syrovou stravu. Tato studie byla provedena v Evropě, takže „průměrná západní strava“ zde nebyla tak mizerná. Čtyři porce ovoce a zeleniny denně srovnávali s ještě lepší stravou – sedm porcí ovoce a zeleniny denně, syrové i tepelně upravené. Tuto stravu pak srovnávali s čistě syrovou stravou.
Lidé na syrové stravě jedli ohromujících 17 porcí ovoce a zeleniny denně. V důsledku toho měli asi 3x vyšší příjem betakarotenu. Ale to je jen příjem. Kolik z toho vlastně skutečně vstoupilo do jejich krevního oběhu? Hladina betakarotenu v krvi je považována za dobrý zástupný ukazatel zdravé stravy. „Řekněte mi, jakou máte hladinu betakarotenu v krvi, a já vám řeknu, jaké je vaše zdravotní riziko!“ Takže kdo měl v těle nejvíce betakarotenu? Konzumenti 4,7 nebo 14 porcí denně? Byla to ta střední skupina: 7 porcí denně.
Tepelná úprava totiž dokáže zvýšit vstřebávání fytoživin, například betakarotenu. Třeba takové vařené mrkve mají více antioxidantů než syrové mrkve. Lidé na syrové stravě v této studii jedli 17 porcí ovoce a zeleniny denně, přesto u nich dosáhlo vnitřních orgánů v podstatě stejné množství fytoživin, jako ve skupině na té nezdravé standardní stravě! Proto osobně doporučuji konzumovat obojí – syrové i tepelně upravené potraviny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Garcia AL, Mohan R, Koebnick C, Bub A, Heuer T, Strassner C, Groeneveld MJ, Katz N, Elmadfa I, Leitzmann C, Hoffmann I. Plasma beta-carotene is not a suitable biomarker of fruit and vegetable intake in german subjects with a long-term high consumption of fruits and vegetables. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):23-30. Epub 2009 Nov 27.
- Hercberg S, Czernichow S, Galan P. Tell me what your blood beta-carotene level is, I will tell you what your health risk is! The viewpoint of the SUVIMAX researchers. Ann Nutr Metab. 2009;54(4):310-2. Epub 2009 Sep 22.
Image thanks to Christa via flickr