Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Těhotné veganky ohrožené nedostatkem jódu
Dezinfekční látky používané pro sterilizaci struků dojnic mohou konzumentům mléka sloužit jako zdroj jódu, ale mohou také zvyšovat koncentraci hnisu v mléce od krav, které trpí zánětem prsní žlázy – mastitidou.
Minerální prvek jód je důležitý pro funkci štítné žlázy, ale zejména je nezbytný v těhotenství pro neurologický vývoj plodu. I mírný nedostatek jódu může narušit kognitivní funkce. „Kretenismus“ je lékařský termín popisující narušený fyzický a duševní vývoj v důsledku vrozeného nedostatku jódu. Celosvětově zůstává jednou z nejčastějších příčin poškození mozku, a v důsledku nedostatku jódu v půdě, což je i důvod, proč bývá stolní sůl obohacená o jód.
„Jód se vyskytuje i v mléčných výrobcích, protože dobytek dostává obohacené krmivo, čímž se jód dostane do mléka používáním dezinfekčních prostředků k omývání vemen, do kterých se namáčejí struky a vymývají se s nimi nádoby na mléko. Ponoření struků do jodové dezinfekce může snížit koncentraci bakterií, ale u krav se stafylokokovou mastitidou může zvýšit obsah hnisu v mléce až o 60 %. Každopádně obsah jódu v mléčných výrobcích díky dezinfekci není nijak regulován a není účelový.“ Nicméně tu máme zdroj jódu. Tato diskuze vyvolává obavy ohledně zdroje jódu u těhotných žen a žen ve fertilním věku, které nekonzumují mléčné výrobky. Závěr z loňského roku: „Hladiny jódu u žen v USA by měly být sledovány, zejména u rizikových skupin.“
Toto hodnocení proběhlo v letošním roce: „Hladiny jódu a funkce štítné žlázy u vegetariánů a veganů v Bostonu.“ Jaký byl závěr? Jedním ze způsobů, jak testovat hladinu jódu, je stanovení v moči. Světová zdravotnická organizace doporučuje množství jódu v moči v průměrných hodnotách 100 mikrogramů, v případě těhotenství pak spíše kolem 150. Vegetariáni v tomto směru nedopadli špatně; jejich hladiny jódu byly dostatečné. A jak dopadli vegani? Průměrná hodnota 78,5. To není zrovna nejlepší.
Vegané v USA mohou být vystaveni riziku nízkého příjmu jódu. Proto by ženy veganky ve fertilním věku měly denně užívat zhruba 150 mikrogramů jódu. Těm, které plánují během těhotenství konzumovat rostlinnou stravu, doporučuji publikaci Vegan for Life (autoři Norris a Messina) z července 2011.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Chen ZP, Hetzel BS. Cretinism revisited. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2010 Feb;24(1):39-50.
- Perrine CG, Herrick K, Serdula MK, Sullivan KM. Some subgroups of reproductive age women in the United States may be at risk for iodine deficiency. J Nutr. 2010 Aug;140(8):1489-94.
- Leung AM, Lamar A, He X, Braverman LE, Pearce EN. Iodine Status and Thyroid Function of Boston-Area Vegetarians and Vegans. J Clin Endocrinol Metab. 2011 May 25.
- Whist AC, Osterås O, Sølverød L. Association between isolation of Staphylococcus aureus one week after calving and milk yield, somatic cell count, clinical mastitis, and culling through the remaining lactation. J Dairy Res. 2009 Feb;76(1):24-35.
Images thanks to Tyabji [GFDL or CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons, Photos by Lina via flickr, and Cafe Press