Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Poznámky o zánětlivém vlivu kyseliny arachidonové
Kyselina arachidonová může hrát roli v rakovině, astmatu, zánětlivém onemocnění střev, revmatoidní artritidě a dalších autoimunitních poruchách.
Prozánětlivé metabolity kyseliny arachidonové ze živočišných produktů se podílejí na více procesech než jen na neurologických zánětech. Zdá se, že také hrají roli u rakoviny, astmatu, revmatoidní artritidy a dalších autoimunitních onemocněních. Například v loňském roce jsme zjistili, že konzumace velkého množství kyseliny arachidonové může ztrojnásobit naše riziko vzniku zánětlivé střevní ulcerózní kolitidy.
Protizánětlivé účinky diety s nízkým obsahem kyseliny arachidonové mohou pomoci vysvětlit, proč se pacienti s revmatoidní artritidou na vegetariánské stravě zlepšují. Je to zábavné; byla provedena studie artritidy, kde vědci polovinu lidí převedli na dobu celého jednoho roku na vegetariánskou stravu, přičemž uvedli, že se obávají, že: „Pro některé pacienty může být obtížné přejít z všežravé stravy na přísnou vegetariánskou dietu.“ Očekávali, že někteří lidé budou pociťovat „sníženou kvalitu života, neboť se museli vzdát svého obvyklého jídla. Navíc přísná vegetariánská strava může působit obtíže ve společenském životě. Proto by se dalo předpokládat, že psychické nepohodlí prožívané těmito novými vegetariány se bude v průběhu studie zvyšovat.
Ale naopak bylo zjištěno, že u pacientů na vegetariánské stravě došlo ve srovnání s pacienty „všežravci“ k výraznému zlepšení skóre GHQ-20, což je ukazatel psychického zdraví. Lidé na vegetariánské stravě také začali být méně depresivní a úzkostní – to tedy vědci neočekávali. Mohlo to být díky tomu, že vegetariáni přijímali méně kyseliny arachidonové, ale: „Další možností je, že pacienti ve vegetariánské skupině prožívali méně psychického stresu kvůli svému klinickému zlepšení.“ Možná se cítili lépe, protože se jim dařilo lépe. Nebo jak to řekli: „Dává smysl předpokládat, že méně bolestí, kratší doba ranní ztuhlosti, lepší síla úchopu a méně postižení budou u pacientů mít za následek menší psychické potíže.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- de Silva PS, Olsen A, Christensen J, Schmidt EB, Overvaad K, Tjonneland A, Hart AR. An association between dietary arachidonic acid, measured in adipose tissue, and ulcerative colitis. Gastroenterology. 2010 Dec;139(6):1912-7. Epub 2010 Oct 13.
- Harizi H, Corcuff JB, Gualde N. Arachidonic-acid-derived eicosanoids: roles in biology and immunopathology. Trends Mol Med. 2008 Oct;14(10):461-9.
- Adam O, Beringer C, Kless T, Lemmen C, Adam A, Wiseman M, Adam P, Klimmek R, Forth W. Anti-inflammatory effects of a low arachidonic acid diet and fish oil in patients with rheumatoid arthritis. Rheumatol Int. 2003 Jan;23(1):27-36.
- Kjeldsen-Kragh J, Haugen M, Førre O, Laache H, Malt UF. Vegetarian diet for patients with rheumatoid arthritis: can the clinical effects be explained by the psychological characteristics of the patients? Br J Rheumatol. 1994 Jun;33(6):569-75.
Image thanks to Oliver via Flickr