Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Stafykoloky přítomné v prodávaném mase
Vyšetřování zjistilo, že 47 % amerického maloobchodního testovaného masa bylo kontaminováno stafylokoky. Nejvíce kontaminované bylo krutí maso.
V květnu 2011 byly zveřejněny výsledky výzkumu, který hodnotil přítomnost multirezistentních stafylokoků v mase prodávaném v USA.
Antibiotika jsou v živočišné produkci hojně používána z důvodu podpory růstu a v prevenci onemocnění zvířat, která žijí ve stresujících, nehygienických podmínkách a v přeplněných prostorách, v nichž jsou omezována. Průzkumy provedené NARMS, což je monitorovací systém CDC, naznačují, že maso a drůbeží produkty jsou často kontaminovány rezistentními patogeny rodu Campylobacter, Salmonella, Enterococcus a E. coli. Platí to také pro stafylokoky, které u lidí mohou vyvolávat nejrůznější potíže, od kožních infekcí po pneumonii či meningitidu.
Vědci otestovali celkem 136 vzorků masa a drůbeže z 5 měst USA, včetně 80 unikátních značek z 26 obchodů s potravinami. Testovali hovězí, kuřecí, vepřové a krůtí maso. Hádejte, který druh masa byl nejvíce kontaminován? Kmeny stafylokoků byly nejčastěji nalezeny v krůtím mase, následovalo vepřové, kuřecí a nakonec hovězí maso. Tři čtvrtiny vzorků krůtího masa a celkově 47 % prodávaného masa v USA bylo kontaminováno stafylokoky, navíc multirezistentními kmeny.
Zde vidíte 18 různých druhů antibiotik používaných běžně v humánní medicíně. Léčiva, jako je erytromycin, penicilin, ampicilin, ceftriazon. A zde jsou některé bakterie, respektive stafylokoky, nalezené v krůtím, vepřovém, kuřecím a hovězím mase. Oranžová znamená střední odolnost vůči antibiotikům, červená plnou rezistenci a černá multirezistenci vůči třem a více skupinám antibiotik. A tyto bakterie nebyly nalezeny v nemocnici na JIP, ale v obchodech s potravinami.
Závěr: „Koncentrované provozy živočišné výroby, tzv. intenzivní velkochovy hospodářských zvířat, s sebou nesou vše nezbytné pro vznik a proliferaci multirezistentních zoonotických (na člověka přenosných) patogenů“.
Ve Spojených státech jsou miliardy zvířat chovány v rámci intenzivních velkochovů, kde jsou antibiotika rutinně podávána jako součást krmiv a vody. Zdravá zvířata dostávají tato léčiva dlouhodobě. Zástupci Centra pro kontrolu prevenci nemocí (CDC) zdůraznili, že převážně druhy E. coli a Enterococcus jsou přítomny v mase a drůbežích produktech v USA. Zjištění ukazují, že multirezistentní Staphylococcus aureus by měl být zařazen na seznam patogenů odolných vůči antibiotikům, která běžně nacházíme v našich potravinách.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to UGA College of Ag & Environmental Sciences / Flickr