Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je předem nakrájená zelenina stejně zdravá?
V předem nakrájené zelenině se mohou hromadit endotoxiny, což snižuje její zdravotní prospěšnost.
Ve starověkém Řecku bylo umění medicíny rozděleno do tří oblastí: léčba stravou, léčba léky a léčba chirurgií. Hippokrates napsal, že česnek je jednou z takových léčivých potravin. Jenže to mluvil o léčbě neexistujícího stavu nazývaného přemístění dělohy, takže starověká moudrost nesahá až tak daleko a má své limity.
Dnes se zdá se, že ti, kteří jedí více než stroužek denně, mají lepší funkci tepen než ti, kteří jedí méně než stroužek denně. Vztah příčiny a následku však potvrdíme jedině řádným testováním.
Pacienti se srdečním onemocněním byli náhodně přiřazeni do placebo skupiny nebo do skupiny užívající sušený česnek, a to denně po dobu tří měsíců. A ti, kteří měli to štěstí, že byli ve skupině s česnekem, se dočkali výrazného zlepšení své funkce tepen, zlepšení o 50 %. A to užívali jen 800 mg prášku ze sušeného česneku denně. To je asi jen čtvrtina čajové lžičky sušeného česneku. Takže to je zlepšení funkce tepen o 50 % jen za pár desítek haléřů denně.
Jestliže něco takového dokáže obyčejný česnekový prášek, co pak teprve ty vychytané doplňky stravy s výtažky z fermentovaného česneku? Jsou třicetkrát dražší a vůbec neúčinkují. Čtyři týdny a žádné významné zlepšení. Matku přírodu není lehké překonat.
Sušený česnek dokáže zlepšit funkci tepen, ale co takhle jejich struktura? Když byly sloučeny výsledky desítek studií o česneku, ukázalo se, že česnek dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi o více než 0,4 mmol/l. Mohl by tedy česnekový prášek skutečně zpomalit postup aterosklerózy? Tablety se sušeným česnekem vs. placebo tablety po dobu 3 měsíců. Stav lidí v placebo skupině se zhoršil, k čemuž obvykle časem dochází. Když budete jíst stále tu stejnou stravu, která vám ucpává tepny, budou se ucpávat i nadále. Nicméně v česnekové skupině se rozvoj onemocnění zpomalil a nakonec i pozastavil. Bylo by samozřejmě ještě lepší, kdyby se tepny začaly znovu zprůchodňovat, ale na to by člověk do své stravy musel přidat více rostlin než jen česnek. Přesto však i zde lze čtvrtinu čajové lžičky sušeného česneku, tedy lehce dostupného koření, považovat za doplňkovou léčbu aterosklerózy, onemocnění, které je největší zabiják mužů i žen v USA a v mnoha dalších částech našeho světa.
A co by česnek zvládl s krevním tlakem? Systematický přehled a metaanalýza z randomizovaných kontrolovaných studií nám ukázala, že česnek má statisticky významnou i klinicky významnou schopnost příznivě ovlivňovat systolický i diastolický krevní tlak. První číslo snižuje takřka o sedm jednotek, druhé číslo zhruba o pět. To nemusí znít jako hodně, ale snížení diastolického krevního tlaku (číslo za lomítkem) o pět jednotek může snížit riziko mrtvice asi o třetinu a riziko srdečního onemocnění o 25 %.
Rostlinná medicína poskytuje příznivé účinky, které jsou provázené jen drobnými nebo dokonce žádnými vedlejšími účinky. V porovnání s jinými typy medicíny také vychází finančně přívětivěji. Je to tak, denní dávka česneku vyjde na pár haléřů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Vogel RA, Corretti MC, Plotnick GD. Effect of a single high-fat meal on endothelial function in healthy subjects. Am J Cardiol. 1997;79(3):350-4.
- Wassenaar TM, Zimmermann K. Lipopolysaccharides in Food, Food Supplements, and Probiotics: Should We be Worried?. Eur J Microbiol Immunol (Bp). 2018;8(3):63-69.
- Erridge C, Attina T, Spickett CM, Webb DJ. A high-fat meal induces low-grade endotoxemia: evidence of a novel mechanism of postprandial inflammation. Am J Clin Nutr. 2007;86(5):1286-92.
- Kagan JC. Immunology. Sensing endotoxins from within. Science. 2013;341(6151):1184-5.
- Erridge C. The capacity of foodstuffs to induce innate immune activation of human monocytes in vitro is dependent on food content of stimulants of Toll-like receptors 2 and 4. Br J Nutr. 2011;105(1):15-23.
- Jay JM, Margitic S, Shereda AL, Covington HV. Determining endotoxin content of ground beef by the Limulus amoebocyte lysate test as a rapid indicator of microbial quality. Appl Environ Microbiol. 1979;38(5):885-90.
- Herieka M, Faraj TA, Erridge C. Reduced dietary intake of pro-inflammatory Toll-like receptor stimulants favourably modifies markers of cardiometabolic risk in healthy men. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2016;26(3):194-200.
- Ghoshal S, Witta J, Zhong J, De villiers W, Eckhardt E. Chylomicrons promote intestinal absorption of lipopolysaccharides. J Lipid Res. 2009;50(1):90-7.
- Cho B, Kim MS, Chao K, Lawrence K, Park B, Kim K. Detection of fecal residue on poultry carcasses by laser-induced fluorescence imaging. J Food Sci. 2009;74(3):E154-9.
- Giombelli A, Gloria MB. Prevalence of Salmonella and Campylobacter on broiler chickens from farm to slaughter and efficiency of methods to remove visible fecal contamination. J Food Prot. 2014;77(11):1851-9.
- Erridge C. Accumulation of stimulants of Toll-like receptor (TLR)-2 and TLR4 in meat products stored at 5 °C. J Food Sci. 2011;76(2):H72-9.
- Tournas VH. Spoilage of vegetable crops by bacteria and fungi and related health hazards. Crit Rev Microbiol. 2005;31(1):33-44.
- Erridge C. Stimulants of Toll-like receptor (TLR)-2 and TLR-4 are abundant in certain minimally-processed vegetables. Food Chem Toxicol. 2011;49(6):1464-7.
Image credit: fruitnet.com via flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video