Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Káva a rakovina
Konzumace kávy je spojena s mírným snížením celkového výskytu rakoviny.
Jedním z důvodů, proč je tak obtížné studovat vztah mezi stravou a rakovinou, je to, že mnoho stravovacích návyků je spojeno s jinými typy návyků.
Jeden příklad. Důvodem, proč jsme si mysleli, že pití kávy způsobuje rakovinu, je to, že lidé pijící kávu častěji sáhnou také po cigaretě – v jedné ruce káva, ve druhé cigareta. Pokud tento faktor vyloučíte, například tak, že budete zkoumat jen nekuřáky, kteří buď pijí, nebo nepijí kávu, zjistíte, že jestli má káva nějaký vliv na celkový výskyt rakoviny, tak příznivý. Není však příliš silný, „celkově vzato podle posledního odborného posudku je zvýšení konzumace kávy na jeden šálek denně spojeno se zhruba 3% snížením rizika rakoviny, zejména rakoviny močového měchýře, prsu, úst, tlustého střeva, endometria, jícnu, jater, krve (leukémie), slinivky břišní a prostaty.“
Kávová zrna nejsou sice luštěniny, ale stále člověk vlastně louhuje rozmělněná semínka ve vodě. Takže snížení rizika rakoviny není překvapivé.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to FCRebelo and Urban Hafner via Wikimedia Commons, and Kukuruki.