Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Protizánětlivost běžných druhů ovoce a zeleniny a důležitost pestrosti
Pestrá škála konzumovaných druhů ovoce a zeleniny může snížit riziko onemocnění i nezávisle na množství.
Jedním z důvodů, proč některé studie nedospěly k působivým výsledkům při výzkumu vazby mezi snížením výskytu onemocnění a množstvím konzumovaného ovoce a zeleniny, může být kvalita těchto plodin. Lidé častěji jedí banány než borůvky. Častěji si také volí okurky než kapustu. Rozmanitost je však rovněž důležitá.
Pokud byste v jedné z těchto studií snědli celý meloun cantaloupe, znamenalo by to, že jste spořádali osm porcí ovoce a zeleniny za den. Jedna hlávka salátu vychází na deset šálků. Víme, že celé potraviny jsou lepší než jednotlivé živiny v izolované podobě. Například mrkev je lepší než betakarotenová pilulka. Důvodem je takzvaná synergie živin, fakt, že celek je více než jen součet jeho částí. Mnoho živin totiž spolu reaguje, účinkují společně a vzájemně se doplňují. Ale co synergie mezi potravinami?
Podívejte se na toto. Mluvil jsem o zázracích koření kurkumy, ale klíčová složka kurkumy má velmi špatnou biologickou dostupnost. Po konzumaci chutného kari se do vašeho krevního oběhu dostane jen zlomek, pokud tedy do jídla nepřidáte také černý pepř. Fytoživina z černého pepře zvyšuje hladinu kurkumy o 2 000 %! Proto je pestrost stravy tak důležitá. Nejen, že široká škála konzumovaných druhů ovoce a zeleniny může snížit riziko onemocnění nezávisle na množství, někdy může být pestrost dokonce ještě důležitější.
Podívejte se na toto. Žádný rozdíl v množství zánětu; hladiny C-reaktivního proteinu jsou stejné u těch, kteří jedí 6 porcí ovoce a zeleniny denně, jako u těch, kteří jedí jen dvě porce. Ale ti, kteří jedli více druhů plodin, dokonce nemuseli ani jíst větší množství, měli v těle výrazně méně zánětu.
To je v souladu s nejnovějšími výživovými pokyny American Heart Association, která do nich vůbec poprvé zahrnula doporučení ohledně zvýšení pestrosti konzumovaných druhů ovoce a zeleniny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- American Heart Association Nutrition Committee, Lichtenstein AH, Appel LJ, Brands M, Carnethon M, Daniels S, Franch HA, Franklin B, Kris-Etherton P, Harris WS, Howard B, Karanja N, Lefevre M, Rudel L, Sacks F, Van Horn L, Winston M, Wylie-Rosett J. Diet and lifestyle recommendations revision 2006: a scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation. 2006 Jul 4;114(1):82-96.
- Bhupathiraju SN, Tucker KL. Greater variety in fruit and vegetable intake is associated with lower inflammation in Puerto Rican adults. Am J Clin Nutr. 2011 Jan;93(1):37-46.
- Jacobs DR Jr, Gross MD, Tapsell LC. Food synergy: an operational concept for understanding nutrition. Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1543S-1548S.
- USDA Food Availability. 2011.
- Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
- Mitka M. Study further erodes evidence for eating fruits and vegetables to prevent cancer. JAMA. 2010 Jun 2;303(21):2127-8.
Images thanks to Rick Harris and Vladimir Morozov via Flickr, and Josiedraus via Wikimedia Commons.