
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Co je to esenciální třes rukou a jak mu předcházet a jak ho léčit
Jakou roli hrají dietní beta-karbolinové alkaloidy v rozvoji nejčastější pohybové poruchy?
Jak je zdokumentováno v knize „The Case of the Frozen Addicts“, špatná várka tzv. syntetického heroinu během několika dní způsobila stav, který se jevil jako pokročilé stádium Parkinsonovy choroby. Kvůli chemické kontaminaci látkou známou jako MPTP skončili mladí muži a ženy uvězněni ve vlastních tělech, takřka kompletně imobilizováni. V některých případech byli schopni hýbat pouze očima. Klíčový dokument popisující tento fenomén končí optimistickým pohledem, že nám to možná pomůže najít viníka za Parkinsonovou chorobu.
Pozornost se obrátila na třídu chemikálií zvanou beta-karbolinové alkaloidy, protože jejich struktura je podobná MPTP. A potvrdilo se, že vysoké hladiny těchto toxinů najdeme v mozkové tekutině pacientů s Parkinsonem. V knize „How Not to Die“ (Jak nezemřít) se věnuji i Parkinsonovi, jelikož jde o jeden z našich předních zabijáků. Nejčastější poruchou pohyblivosti je však takzvaný „esenciální třes neboli tremor“ postihující až 1 z 25 dospělých starších 40 let a až 1 z 5 lidí nad 90 let. Kromě potenciálně silně omezujícího třesu rukou může mít i další neurologické projevy včetně zhoršení kognice, deprese a potíží se spánkem.
V lékařském slovníku „esenciální“ může znamenat „neznámého původu“, jako v případě esenciální hypertenze, nárůstu krevního tlaku s věkem. Stejně jako u něj už desetiletí voláme po přejmenování fenoménu, jelikož už je jasné, že životní návyky hrají kritickou roli, tak někteří chtějí, abychom přejmenovali i esenciální třes, jelikož už jsme mu také lépe porozuměli. Studie na jednovaječných dvojčatech naznačují, že může být podmíněný geneticky jen z 60 procent. Ačkoliv máme i studie spojující rozvoj esenciálního třesu s vystavením olovu, většina pozornosti se soustředila na beta-karbolinové alkaloidy.
Beta-karbolinové alkaloidy vyvolávají esenciální třes u široké škály zvířat, od myší až po opice, a je podobný třesu u lidí, klinicky i typem poškození mozku, které způsobuje. Podávání beta-karbolinových alkaloidů dává vzniknout hlavnímu zvířecímu modelu pro esenciální třes, na kterém se pak testují nové léky. Harman je nejsilnější z těchto třes-vyvolávajících beta-karbolinových alkaloidů. Když lidi vystavíte vysoké dávce harmanu, také se u nich vyvine třes. Když ho odstraníte, třes zase zmizne. Co když jsme po dlouhou dobu vystavováni malým dávkám?
Všech šest studií zjistilo, že lidé s esenciálním třesem mají v krvi významně vyšší hladiny tohoto toxinu v porovnání s lidmi bez třesu, v pěti z šesti případů významně. A co víc, vyšší hladiny harmanu znamenají silnější třes. Nejvyšší hladiny nacházíme u lidí s esenciálním třesem v kombinaci s rakovinou. Naznačuje, to, že harman muže hrát roli v obou onemocněních.
Zvýšené hladiny harmanu byly při pitvě nalezeny také přímo v mozcích pacientů s esenciálním třesem. Vzhledem k jeho vysoké rozpustnosti v tuku se harman hromadí v mozkové tkáni. Pomocí pokročilého skenování mozku zvaného „proteinové magnetickorezonanční spektroskopické zobrazování“ zjistili, že vyšší hladiny harmanu jsou významným předpovědním faktorem znaků nervové degenerace v mozečku, což je část mozku zodpovídající za pohyb.
Jak s těmito chemikáliemi přicházíme do styku? Malé množství harmanu produkujeme endogenně, ale hlavním zdrojem je maso. Beta-karbolinové alkaloidy jsou typem heterocyklického aminu, třídy karcinogenů vznikajících chemickou reakcí za vysokých teplot z některých složek svalové tkáně. Při stejné metodě přípravy nejvíce harmanu vyprodukuje kuře (například více než dvakrát více než hovězí steak), ale největší hladiny na jednu porci nacházíme ve smaženém vepřovém, na ohni pečeném steaku a na ohni pečeném kuřeti a v grilovaném lososu.
Výzkumníci lidem podali plátek smažené krůty a do pěti minut viděli nárůst krevních hladin harmanu. Pět minut? Za tu dobu maso ani nestrávíme. Výzkumníci se domnívají, že rychlé vstřebávání značí značný podíl vstřebávání přímo skrze ústa rovnou do krevního oběhu. Obejde žaludek a především obejde detoxikační enzymy jater a dostane se do mozku. Pokud je tento „silný třes-způsobující neurotoxin“ koncentrovaný v „tepelně upravené svalové tkáni“, je konzumace masa spojena s vyšším rizikem esenciálního třesu? Studie z Columbia University zjistila, že muži konzumující nejvíce masa (zhruba 1,5 porce denně) měli neuvěřitelný 21násobek rizika esenciálního třesu v porovnání s muži, kteří jedli přibližně půl porce denně. Abychom si to zasadili do kontextu, když se vrátíme zpět k původním studiím kouření a rakoviny plic, tak vidíme, že kouření bylo spojeno jen se zhruba 14násobným rizikem.
Proti roli masa v esenciálním třesu skrze vystavení harmanu však stojí fakt, že podobný vztah nebyl nalezen u žen. Navíc ani nevidíme rozdíly ve výskytu třesu mezi lidmi upřednostňujícími maso připravené jako krvavý steak a připravené jako propečený steak. Navržena byla i reverzní příčinnost: možná větší konzumace masa nevede k esenciálnímu třesu, možná esenciální třes vede k větší konzumaci masa, protože se jedná o pevnou stabilní potravinu lehčeji uchopitelnou třesoucíma se rukama. Nebo možná ty zvýšené hladiny harmanu u lidí trpících třesem byly důsledkem snížené kapacity k jeho detoxikaci. Nebo jde o kombinaci vyššího příjmu a slabšího odbourávání.
Pokud je někdo neochoten snížit svou konzumaci masa, tak testy odhalily marinády, které dokáží omezit tvorbu harmanu. Výtažky z ibišku zjevně stav zhoršily, stejně jako červené víno, které zvýšilo tvorbu látky až 10x. Nicméně karibská marináda a celá řada výtažků z bobulovitého ovoce fungovala. Například marinování velbloudího masa v jahodové šťávě po dobu 24 hodin před smažením dokáže zredukovat tvorbu harmanu až o 40 procent.
Existuje způsob, jak pomocí stravy léčit onemocnění, když už ho máte? Vanilín, hlavní vonná složka vanilkového výtažku, prokazatelně působí proti třesu vyvolanému beta-karboliny u potkanů. Zatím však nemáme žádné klinické studie.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Langston JW, Palfreman J. The case of the frozen addicts. Pantheon Books, New York. 1995.
- Kopin IJ. MPTP: an industrial chemical and contaminant of illicit narcotics stimulates a new era in research on Parkinson’s disease. Environ Health Perspect. 1987;75:45-51.
- Kuhn W, Müller T, Grosse H, Rommelspacher H. Elevated levels of harman and norharman in cerebrospinal fluid of parkinsonian patients. J Neural Transm (Vienna). 1996;103(12):1435-1440.
- Louis ED, Ferreira JJ. How common is the most common adult movement disorder? Update on the worldwide prevalence of essential tremor. Mov Disord. 2010;25(5):534-541.
- Louis ED. Essential tremor then and now: How views of the most common tremor diathesis have changed over time. Parkinsonism Relat Disord. 2018;46 Suppl 1(Suppl 1):S70-S74.
- Haubenberger D, Hallett M. Essential tremor. N Engl J Med. 2018;378(19):1802-1810.
- Beilin LJ. The fifth Sir George Pickering memorial lecture. Epitaph to essential hypertension--a preventable disorder of known aetiology? J Hypertens. 1988;6(2):85-94.
- Lenka A, Louis ED. Essential tremor: Is the word “essential” really essential? Parkinsonism Relat Disord. 2020;81:103-105.
- Tanner CM, Goldman SM, Lyons KE, et al. Essential tremor in twins: an assessment of genetic vs environmental determinants of etiology. Neurology. 2001;57(8):1389-1391.
- Louis ED, Jurewicz EC, Applegate L, et al. Association between essential tremor and blood lead concentration. Environ Health Perspect. 2003;111(14):1707-1711.
- Hopfner F, Helmich RC. The etiology of essential tremor: Genes versus environment. Parkinsonism Relat Disord. 2018;46 Suppl 1:S92-S96.
- Pan MK, Ni CL, Wu YC, Li YS, Kuo SH. Animal models of tremor: relevance to human tremor disorders. Tremor Other Hyperkinet Mov (N Y). 2018;8:587.
- Louis ED, Zheng W. Beta-carboline alkaloids and essential tremor: exploring the environmental determinants of one of the most prevalent neurological diseases. ScientificWorldJournal. 2010;10:1783-1794.
- Ong YL, Deng X, Tan EK. Etiologic links between environmental and lifestyle factors and Essential tremor. Ann Clin Transl Neurol. 2019;6(5):979-989.
- Pennes HH, Hoch PH. Psychotomimetics, clinical and theoretical considerations: harmine, Win-2299 and nalline. Am J Psychiatry. 1957;113(10):887-892.
- Louis ED, Zheng W, Jurewicz EC, et al. Elevation of blood beta-carboline alkaloids in essential tremor. Neurology. 2002;59(12):1940-1944.
- Louis ED, Factor-Litvak P, Gerbin M, et al. Blood harmane, blood lead, and severity of hand tremor: evidence of additive effects. Neurotoxicology. 2011;32(2):227-232.
- Louis ED, Benito-León J, Moreno-García S, et al. Blood harmane (1-methyl-9H-pyrido[3,4-b]indole) concentration in essential tremor cases in Spain. Neurotoxicology. 2013;34:264-268.
- Louis ED, Jiang W, Pellegrino KM, et al. Elevated blood harmane (1-methyl-9H-pyrido[3,4-b]indole) concentrations in essential tremor. Neurotoxicology. 2008;29(2):294-300.
- Louis ED, Jiang W, Gerbin M, Viner AS, Factor-Litvak P, Zheng W. Blood harmane (1-methyl-9H-pyrido[3,4-b]indole) concentrations in essential tremor: repeat observation in cases and controls in New York. J Toxicol Environ Health A. 2012;75(12):673-683.
- Louis ED, Eliasen EH, Ferrer M, et al. Blood harmane (1-Methyl-9H-Pyrido[3,4-b]indole) and mercury in essential tremor: a population-based, environmental epidemiology study in the faroe islands. Neuroepidemiology. 2020;54(3):272-280.
- Louis ED, Pellegrino KM, Factor-Litvak P, et al. Cancer and blood concentrations of the comutagen harmane in essential tremor. Mov Disord. 2008;23(12):1747-1751.
- Louis ED, Factor-Litvak P, Liu X, et al. Elevated brain harmane (1-methyl-9H-pyrido[3,4-b]indole) in essential tremor cases vs. controls. Neurotoxicology. 2013;38:131-135.
- Louis ED, Zheng W, Mao X, Shungu DC. Blood harmane is correlated with cerebellar metabolism in essential tremor: a pilot study. Neurology. 2007;69(6):515-520.
- Laviță SI, Aro R, Kiss B, Manto M, Duez P. The role of β-carboline alkaloids in the pathogenesis of essential tremor. Cerebellum. 2016;15(3):276-284.
- Louis ED, Zheng W, Jiang W, Bogen KT, Keating GA. Quantification of the neurotoxic beta-carboline harmane in barbecued/grilled meat samples and correlation with level of doneness. J Toxicol Environ Health A. 2007;70(12):1014-1019.
- Pfau W, Skog K. Exposure to beta-carbolines norharman and harman. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2004;802(1):115-126.
- Louis ED, Jiang W, Gerbin M, Viner AS, Factor-Litvak P, Zheng W. Blood harmane (1-methyl-9H-pyrido[3,4-b]indole) concentrations in essential tremor: repeat observation in cases and controls in New York. J Toxicol Environ Health A. 2012;75(12):673-683.
- Louis ED, Keating GA, Bogen KT, Rios E, Pellegrino KM, Factor-Litvak P. Dietary epidemiology of essential tremor: meat consumption and meat cooking practices. Neuroepidemiology. 2008;30(3):161-166.
- Doll R, Hill AB. Smoking and carcinoma of the lung; preliminary report. Br Med J. 1950;2(4682):739-748.
- Thun MJ. When truth is unwelcome: the first reports on smoking and lung cancer. Bull World Health Organ. 2005;83(2):144-145.
- Laviță SI, Aro R, Kiss B, Manto M, Duez P. The role of β-carboline alkaloids in the pathogenesis of essential tremor. Cerebellum. 2016;15(3):276-284.
- Gibis M, Weiss J. Inhibitory effect of marinades with hibiscus extract on formation of heterocyclic aromatic amines and sensory quality of fried beef patties. Meat Sci. 2010;85(4):735-742.
- Busquets R, Puignou L, Galceran MT, Skog K. Effect of red wine marinades on the formation of heterocyclic amines in fried chicken breast. J Agric Food Chem. 2006;54(21):8376-8384.
- Smith JS, Ameri F, Gadgil P. Effect of marinades on the formation of heterocyclic amines in grilled beef steaks. J Food Sci. 2008;73(6):T100-T105.
- Khan MR, Busquets R, Azam M. Blueberry, raspberry, and strawberry extracts reduce the formation of carcinogenic heterocyclic amines in fried camel, beef and chicken meats. Food Control. 2021;123:107852.
- Abdulrahman AA, Faisal K, Meshref AAA, Arshaduddin M. Low-dose acute vanillin is beneficial against harmaline-induced tremors in rats. Neurol Res. 2017;39(3):264-270.
Nejnovější videa

Manipulace mikrobiomu pomocí oligomannatu při léčbě demence

Příčiny, prevence a léčba křečových žil

Mají ashwagandha, ženšen a kořen maca účinky na sexuální dysfunkci žen?
