Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Trans tuky v mase a mléčných výrobcích
V současnosti pochází polovina příjmu trans tuků ve stravě Američanů z živočišných výrobků.
Trans tuky nám škodí, zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění, náhlé smrti, cukrovky a možná i agrese. Příjem trans tuků je spojován s agresí, netrpělivostí a podrážděností.
Zdroj trans tuků se v přírodě nachází pouze na jednom místě. Jedná se totiž o živočišné tuky. Potravinářský průmysl však synteticky tyto tuky vyrábí hydrogenací (ztužováním) rostlinných olejů; přeskupuje jejich atomy, takže se pak chovají jako živočišné tuky.
Většina trans tuků konzumovaných v USA pochází ze zpracovaných potravin, které obsahují částečně ztužené oleje, ale pětina trans tuků pochází z produktů živočišného původu, asi 1,2 gramů z celkové průměrné denní spotřeby 5,8 gramů.
Nyní je však povinnost označovat obsah trans tuků. Například v New York City zakázali používání částečně ztužených olejů; v rámci průmyslové produkce je povoleno množství do 1,3 g, což znamená, že nyní přibližně polovina obyvatel USA konzumuje trans tuky z živočišných produktů. Podle oficiální databáze Amerického ministerstva zemědělství obsahují sýr, mléko, jogurty, hamburgery, kuřecí tuk, krůtí maso, boloňský salám či hot dog zhruba asi 1 až 5 % trans tuků. Malé množství trans tuků je přítomno i v neztužených rostlinných olejích díky odstraňování pachu v průběhu procesu rafinace. Představuje těch pár procent trans tuků nějaký problém?
Národní akademie věd je prestižní vědecká instituce USA. Její zástupci dospěli k závěru, že jediná bezpečná dávka trans tuků je nulová. Ve své zprávě ohledně trans tuků nemohli stanovit bezpečný denní limit příjmu, protože jakékoli navýšení konzumace trans mastných kyselin zvyšuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční. Vede se diskuze, zda trans tuky nacházející se v živočišných produktech jsou stejně špatné jako syntetické částečně ztužené tuky. Nejnovější studie podporuje názor, že jejich příjem, bez ohledu na zdroj, zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména u žen. Součástí každé neveganské stravy jsou nevyhnutelně i trans tuky, a pokud byste jejich příjem chtěli snížit na nulu, bude třeba razantně změnit celé stravování.
Jeden z autorů zprávy výzkumného programu Harvardovy univerzity skvěle vysvětlil, proč navzdory tomu nedoporučují veganskou stravu. „Nemůžeme říci lidem, aby přestali jíst maso a mléčné výrobky. Možná bychom jim mohli doporučit, aby se stali vegetariány, a pokud bychom vycházeli pouze z vědy, pak to má opodstatnění, je to však trochu extrémní přístup.“ Copak neočekáváme, že vědci založí svá doporučení právě na vědě? Nicméně, zpráva doporučuje, aby spotřeba transmastných kyselin byla co nejnižší, a zároveň je třeba konzumovat nutričně vyváženou stravu.
V právních předpisech týkajících se označování je určitá „skulina“, která umožňuje, aby jídla obsahovala až 0,5 gramu trans tuků v porci, takže i když se stravujete vegansky, nemyslete si, že váš příjem trans tuků je na nule. Toto označení mate veřejnost. Potraviny označené „bez ztužených tuků“ ve skutečnosti mohou nějaké množství trans tuků obsahovat. Chcete-li se vyhnout trans tukům, nekonzumujte masný a mléčný tuk, rafinované tuky a vše, kde je psáno „částečně ztužený tuk“, a to bez ohledu na to, co si přečtete na obalu produktu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B. A. Golomb, M. A. Evans, H. L. White, J. E. Dimsdale. Trans fat consumption and aggression. PLoS ONE 2012 7(3):e32175
- I. Laake, J. I. Pedersen, R. Selmer, B. Kirkhus, A. S. Lindman, A. Tverdal, M. B. Veierod. A prospective study of intake of trans-fatty acids from ruminant fat, partially hydrogenated vegetable oils, and marine oils and mortality from CVD. Br. J. Nutr. 2012 108(4):743 - 754
- D. Doell, D. Folmer, H. Lee, M. Honigfort, S. Carberry. Updated estimate of trans fat intake by the US population. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 2012 29(6):861 - 874
- E. J. Brandt. Deception of trans fats on Food and Drug Administration food labels: A proposed revision to the presentation of trans fats on food labels. Am J Health Promot 2011 25(3):157 - 158
- National Academies Press (U.S.). Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). Washington, D.C: National Academies Press, 2003.
- D. Mozaffarian, M. B. Katan, A. Ascherio, M. J. Stampfer, W. C. Willett. Trans Fatty Acids and Cardiovascular Disease. N Engl J Med. 2006 354(15):1601-1613
- FDA. 2011. Food Labeling; Trans Fatty Acids in Nutrition Labeling; Consumer Research Consider Nutrient Content and Health Claims and Possible Footnote or Disclosure Statements; Final Rule and Proposed Rule.
- USDA. Fat and Fatty Acid Content of Selected Foods Containing Trans-Fatty Acids ARS. Nutrient Data Laboratory.
- M. Fox. 2002. Report Recommends Limiting Trans-Fats in Diet. Reuters, July 10.
Images thanks to Mr Miyagi via flickr, and Ben Mills & Benjah-bmm27 via Wikimedia