Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Firma Foster Farms odpovídá na epidemii infekcí salmonelou z kuřat
Firma Foster Farms může mít na svědomí nakažení více než 10 000 lidí salmonelou, příčinou je kontaminace masných výrobků fekáliemi.
Salmonela způsobuje více hospitalizací než jakékoli jiné nákazy z potravin. Má také na svědomí více úmrtí než jiné potravinové infekce. Navíc je toto onemocnění na vzestupu. Salmonela způsobuje miliony případů otravy potravinami v USA každý rok. Za poslední desetiletí se počet případů zvýšil o 44 %, zejména mezi dětmi a staršími osobami. Nejčastějším zdrojem nákazy je kuřecí maso.
Od jara 2012 do jara 2013 Centers for Disease Control (Centra pro kontrolu nemocí) ohlásila více než 100 nakažených jedinců ve 13 státech USA. Jednalo se o obzvláště nakažlivý kmen salmonely. Každý třetí nakažený byl hospitalizován. Vyšetřování vedlo k drůbežářské společnosti Foster Farms chovající kuřata. Jejich kuřata byla označena za nejpravděpodobnější příčinu nákazy. Tato firma je 6. největším výrobcem kuřecího masa v USA. Pracovníci Centers for Disease Control (CDC) vyslali mezi lidi varování, ale nic se nestalo. Foster Farms zřejmě pokračovaly s dodávkou zamořeného masa na trh. V říjnu CDC ohlásila rozšíření ohnisek nákazy do 21 různých států USA.
Ačkoli bylo potvrzeno jen několik stovek případů, tak CDC odhaduje, že na každý ohlášený případ nákazy připadá dalších 38 neohlášených případů. Takže to znamená, že kuřata z Foster Farms mohla nakazit a způsobit onemocnění u více než 10 000 lidí.
Když inspektoři amerického Ministerstva zemědělství (USDA) tento problém vyšetřovali, u 25 % vzorků kuřecího masa nalezli kontaminaci tím stejným nakažlivým kmenem salmonely. Nejspíše to bylo kvůli velkému znečištění výkaly, které u mrtvých kuřat odhalili.
Consumer Reports (Spotřebitelské zprávy) ve svém únorovém vydání z roku 2014 zveřejnili svou studii. Tématem byla vysoká cena za koupi levných kuřat. Bylo zjištěno, že 97 % kuřecích prsou prodávaných v obchodě, nakoupených v maloobchodních prodejnách, bylo zamořeno bakterií, která může způsobit, že lidé onemocní. Až 38 % nalezených kmenů salmonely bylo odolných proti několika druhům antibiotik. CDC tuto situaci považuje za závažné ohrožení veřejného zdraví. Consumer Reports naznačily, že podmínky v přeplněných chovných halách na drůbežích farmách mohou hrát svou roli. A skutečně, nový výzkum ukazuje, že stres způsobený nedostatkem prostoru podporuje množení salmonely.
PEW Commission vydala zvláštní zprávu o nákazách způsobených výrobky z Foster Farms a dospěla k závěru, že tyto epidemie nákaz salmonelou nás přivádí k tomu, abychom se ostře zaměřili na neúčinný přístup USDA k minimalizaci kontaminace salmonelou u drůbežích výrobků. Reakce vládního úřadu byla totiž pro ochranu zdraví veřejnosti nedostatečná a dodnes dochází k tisícům infekcí z potravin, kterými lze zabránit. Mezi radikálními doporučeními PEW bylo uzavřít výrobny, které nedokáží dodávat bezpečné potraviny a nechat je zavřené, dokud jejich výrobky nepřestanou lidi posílat do nemocnice. Skvělá myšlenka!
Jak se k tomu vyjádřila firma Foster Farms? Řekli, že jejich kuře je „bezpečné k jídlu.“ Stále nedošlo ke stažení z prodeje a výrobce svá kuřata považuje za „zdravý výrobek nejvyšší jakosti.“ Stejným dechem však dodávají, že přítomnost salmonely v mase je na denním pořádku. Takže se sice jedná o zdravý výrobek nejvyšší jakosti, ale může nás zabít, když s ním nebudeme zacházet správně.
Jak řekl vyhlášený obhájce bezpečnosti potravin Bill Marler: Reakce drůbežářského průmyslu na přítomnost fekální kontaminace kuřat zní: „Stává se to.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. B. Fein, A. M. Lando, A. S. Levy, M. F. Teisl, C. Noblet. Trends in U.S. Consumers' safe handling and consumption of food and their risk perceptions, 1988 through 2010. J. Food Prot. 2011 74(9):1513 - 1523.
- A. C. Voetsch, T. J. Van Gilder, F. J. Angulo, M. M. Farley, S. Shallow, R. Marcus, P. R. Cieslak, V. C. Deneen, R. V. Tauxe, others. FoodNet estimate of the burden of illness caused by nontyphoidal Salmonella infections in the United States. Clinical Infectious Diseases 2004 38(Supplement - 3):S127 - S134.
- P. Rusin, P. Orosz-Coughlin, C. Gerba. Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology 1998 85(5):819 - 828.
- CDC. Antibiotic Resistance Threats in the United States, 2013.
- P. Fravalo, M.-J. Laisney, M.-O. Gillard, G. Salvat, M. Chemaly. Campylobacter transfer from naturally contaminated chicken thighs to cutting boards is inversely related to initial load. J. Food Prot. 2009 72(9):1836 - 1840.
- A. V. S. Gomes, W. M. Quinteiro-Filho, A. Ribeiro, V. Ferraz-de-Paula, M. L. Pinheiro, E. Baskeville, A. T. Akamine, C. S. Astolfi-Ferreira, A. J. P. Ferreira, J. Palermo-Neto. Overcrowding stress decreases macrophage activity and increases Salmonella Enteritidis invasion in broiler chickens. Avian Pathol. 2013
- ConsumerReports.org. The High Cost of Cheap Chicken. ConsumerReports.org 2013
- T. P. Oscar. Initial contamination of chicken parts with Salmonella at retail and cross-contamination of cooked chicken with Salmonella from raw chicken during meal preparation. J. Food Prot. 2013 76(1):33 - 39.
- S. F. Altekruse, D. A. Street, S. B. Fein, A. S. Levy. Consumer knowledge of foodborne microbial hazards and food-handling practices. J. Food Prot. 1996 59(3):287 - 294.
- M. Guyard-Nicod`eme, O. Tresse, E. Houard, F. Jugiau, C. Courtillon, K. El Manaa, M.-J. Laisney, M. Chemaly. Characterization of Campylobacter spp. Transferred from naturally contaminated chicken legs to cooked chicken slices via a cutting board. Int. J. Food Microbiol. 2013 164(1):7 - 14.
- S. Hoffmann, M. B. Batz, J. G. Morris Jr. Annual cost of illness and quality-adjusted life year losses in the United States due to 14 foodborne pathogens. J. Food Prot. 2012 75(7):1292 - 1302.
- United States Court of Appeals. USDA vs Supreme Beef Processors. 2001.
- Ron Foster. 2013. Foster Farms Food Safety Update.
- USDA. 2013. Notice of Intended Enforcement.
- USDHHS. Homicide rates among persons aged 10-24 years - United States, 1981-2010. MMWR Morb. Mortal. Wkly. Rep. 2013 62(27):545 - 548.
- Chai, S. J., & White, P. L. (2012). Salmonella enterica Serotype Enteritidis: Increasing Incidence of Domestically Acquired Infections. Oxford Journals: Clinical Infectious Diseases, 54(Sup5), 488-497.
- Outbreak of Salmonella Heidelberg infections linked to a single poultry producer -- 13 states, 2012-2013. (2013). Centers of Disease Control and Prevention, 62, 553-556. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23842445
- The Pew Charitable Trusts. Weaknesses in FSIS's Salmonella Regulation. Dec 19, 2013.
Images thanks to jillmotts, EssjayNZ, and snowpea&bokchoi via flickr; and Grendelkhan via Wikimedia