Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Asijský paradox
Proč mají lidé žijící v Asii nižší výskyt srdečního onemocnění a rakoviny plic, přestože více kouří?
„Co je na zeleném čaji tak zvláštního?“ Tázala se lékařská škola, na které jsem studoval, ve své písemné zprávě o zdraví a výživě.
Za posledních 12 měsíců jsme se dozvěděli, že konzumace 2 šálků čaje denně může snížit riziko mrtvice o 70 %. Dále může snížit riziko úmrtí na zápalu plic na polovinu a může pomoci zabránit ztrátě zubů. Tři šálky denně, pokud jejich pití začalo již 6 týdnů před začátkem pylové sezóny, navíc výrazně zmírnilo příznaky alergie. A čtyři šálky denně mohou snížit riziko vzniku cukrovky; zčásti proto, že čaj může být užitečný při prevenci obezity. V úvahu přichází i jako přirozená obrana proti zhoubnému bujení, alespoň podle dr. Butta. Dokonce nám může pomoci i tehdy, když nás uštkne jedovatý had. Zvládla by snad tohle všechno i káva?
Podle vedoucího laboratoře antioxidačního výzkumu na univerzitě Tufts můžeme na čaj nahlížet jako na rostlinnou potravinu, podobně jako na ovoce a zeleninu. Pití zeleného čaje by dokonce mohlo vysvětlit takzvaný asijský paradox, tedy proč lidé v asijských zemích, kde kouření zůstává stále oblíbené, netrpí na srdeční onemocnění a rakovinu plic ve stejné míře jako my, Američané. Za to mohou být částečně zodpovědné fytoživiny obsažené v zeleném čaji, ty mohou udržovat zdravou funkci tepen, potlačovat tvorbu krevních sraženin a potlačovat růst nádorů v těle.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- “What’s So Special About Green Tea?” Special Report. Tufts University Health and Nutrition Letter. February 2010.
- W. Liang, A. H. Lee, C. W. Binns, R. Huang, D. Hu, and Q. Zhou. Tea consumption and ischemic stroke risk: A case-control study in southern china. Stroke, 40(7):2480-2485, 2009.
- I. Watanabe, S. Kuriyama, M. Kakizaki, T. Sone, K. Ohmori-Matsuda, N. Nakaya, A. Hozawa, and I. Tsuji. Green tea and death from pneumonia in Japan: the Ohsaki cohort study. Am. J. Clin. Nutr., 90(3):672-679, 2009.
- Y. Koyama, S. Kuriyama, J. Aida, T. Sone, N. Nakaya, K. Ohmori-Matsuda, A. Hozawa, and I. Tsuji. Association between green tea consumption and tooth loss: cross-sectional results from the Ohsaki Cohort 2006 Study. Prev Med, 50(4):173-179, 2010.
- The efficacy of early treatment of seasonal allergic rhinitis with benifuuki green tea containing O-methylated catechin before pollen exposure: an open randomized study. M. Maeda-Yamamoto, K. Ema, M. Monoba, I. Shibuichi, Y. Shinoda, T. Yamamoto, T. Fujisawa. Allergology international. 2009; 58:437-444.
- Y. Jing, G. Han, Y. Hu, Y. Bi, L. Li, and D. Zhu. Tea Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Cohort Studies. J Gen Intern Med, 24(5):557-562, 2009.
- K. A. Grove and J. D. Lambert. Laboratory, Epidemiological, and Human Intervention Studies Show That Tea (Camellia sinensis) May Be Useful in the Prevention of Obesity. J. Nutr., 140(3):446{453, 2010.
- M. S. Butt and M. T. Sultan. Green tea: nature's defense against malignancies. Crit Rev Food Sci Nutr, 49(5):463{473, 2009
- P. Pithayanukul, J. Leanpolchareanchai, and R. Bavovada. Inhibitory effect of tea polyphenols on local tissue damage induced by snake venoms. Phytother Res, 24 - Suppl - 1:56, 2010.
Image thanks to Alain Limoges via flickr