Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Atkinsova dieta založená na rostlinné stravě
Harvardský studie zjistila, že muži a ženy konzumující nízkosacharidovou stravu žijí podstatně kratší dobu, ale jak je to s tzv. „eko-Atkinsovou dietou“, tedy rostlinnou nízkosacharidovou stravou?
Jednalo se o dramatický příklad, ale týkal se jen jedné osoby. Výzkumníci v Harvardu se proto rozhodli sledovat 100 000 lidí: „Nízkosacharidová strava, celková mortalita a mortalita z dalších příčin.“
Vědci dospěli k závěru, že s dieta s nízkým obsahem sacharidů je spojena s vyšší mortalitou ze všech příčin i na kardiovaskulární onemocnění, stejně jako s vyšší úmrtností na rakovinu. Poslední hřebíček do rakve Atkinsovy diety. Muži a ženy na dietě s nízkým obsahem sacharidů žili výrazně kratší dobu, měli více úmrtí na rakovinu a více infarktů. Jistě, možná zhubnete, ale jediné místo, kde si to užijete, bude užší rakev.
No počkat… V roce 2009 přišli podnikaví vědci s rostlinnou stravou s nízkým obsahem sacharidů, tzv. „Eco-Atkinsovou“ dietou. Zjistili, že problém s Atkinsovou dietou nespočíval ve vysokém obsahu tuku a bílkovin, ale v tom, že to byl živočišný tuk a živočišné bílkoviny. Vytvořili vlastně veganskou verzi Atkinsovy diety. Co vlastně jedli? Náhrady masa, seitan, sójové hamburgery, vegetariánskou slaninu, veggie řezy, vegetariánské klobásy, tofu, hodně ořechů, avokádo atd. A jak to dopadlo? Vlastně docela dobře. Hladiny cholesterolu nebyly tak vysoké jako v případě konzumace masa. Jen po dvou týdnech rostlinné stravy s nízkým obsahem sacharidů poklesly jejich hladiny LDL o více než 20 %. Celá studie však trvala pouze měsíc, takže to nelze nijak zobecnit.
Na Harvardu však byla provedena rozsáhlejší studie a byli vybráni lidé, kteří jedli rostlinnou nízkosacharidovou stravu, aby bylo zřejmé, zda je postihne stejný osud. Chceme-li provést studii ohledně stravy na 100 000 lidech, není problém najít lidi, kteří jedí téměř všechno. Co myslíte, že vědci zjistili?
Zde vidíte míru úmrtnosti v případě konzumace běžné stravy. A tento řádek ukazuje zjištění u lidí, kteří konzumovali minimum sacharidů podle Atkinsovy diety: je patrné výrazně vyšší riziko úmrtí. Jaký nález však byl u lidí, kteří jedli nízkosacharidovou rostlinnou stravu? Byla jejich úmrtnost stejně vysoká jako u lidí, kteří dodržovali Atkinsovu dietu? Nebo to nedopadlo tak špatně, ale úmrtnost byla vyšší než u těch, kteří jedli běžnou stravu? Byla snad jejich úmrtnost stejná nebo nižší? U této skupiny byla úmrtnost nižší.
Závěr: „Nízkosacharidová strava založená na živočišných zdrojích byla spojena s vyšší mortalitou ze všech příčin u mužů i žen, ale strava s nízkým obsahem sacharidů na bázi zeleniny byla spojena s nižší mírou úmrtnosti ze všech příčin a kardiovaskulárních chorob.“ Zdá se, že není důležité, jaký je poměr tuků, sacharidů a proteinů, ale důležitější je jejich zdroj: zda pocházejí z rostlin nebo ze zvířat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Fung TT, van Dam RM, Hankinson SE, Stampfer M, Willett WC, Hu FB. Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies. Ann Intern Med. 2010 Sep 7;153(5):289-98.
- Jenkins DJ, Wong JM, Kendall CW, Esfahani A, Ng VW, Leong TC, Faulkner DA, Vidgen E, Greaves KA, Paul G, Singer W. The effect of a plant-based low-carbohydrate ("Eco-Atkins") diet on body weight and blood lipid concentrations in hyperlipidemic subjects. Arch Intern Med. 2009 Jun 8;169(11):1046-54.
Image thanks to Stacy Spensley / Flickr