Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Doping šťávou z červené řepy
Řepy prokázaly schopnost výrazně zlepšit sportovní výkon lidí a snížit potřebu kyslíku – zatřesení se základními zásadami fyziologie sportu.
Jste připraveni na divokou jízdu? Jeden ze základních pilířů sportovní fyziologie je vzhůru nohama. Každou učebnici fyziologie týkající se pohybu můžeme vyhodit z okna, a to všechno díky šťávě z červené řepy!
Když sportovci trénují, jejich výkon se zlepšuje díky zvýšené dodávce kyslíku do svalů. Změny v plicích například umožňují hlubší dech. Posílení srdce zvyšuje srdeční výdej a průtok krve. Naše tělo dokonce může začít vytvářet více červených krvinek, čímž zvýší jejich transportní kapacitu pro kyslík. Ale energie pocházející z tohoto kyslíku zůstává stejná. Množství kyslíku odpovídá stejnému množství práce, bez ohledu na to, o koho se jedná. Použiji analogii: i když se použije stejný benzín, Lamborghini bude rychlejší než jiné auto, ale ne kvůli odlišnému spalování, které je v tomto sportovním autě. Lamborghini má jen silnější motor. Stejně tak my můžeme mít větší svaly. A do těchto svalů můžeme rychleji dopravovat kyslík. Ale základní energie, kterou lze získat z kyslíku, zůstává stejná. To jsme si tedy alespoň mysleli…
V rámci zkoumání posadili vědci osm mužů na kolo a měřili jejich spotřebu kyslíku před a následně po několikadenní konzumaci šťávy z červené řepy. Před touto sérií experimentů nebylo známo žádné léčivo, chemická látka, steroidní molekula, intervence… nic, co by zvýšilo využití energie z kyslíku. A nyní uvidíme, co vědci zjistili.
Bílá ukazuje skupinu dostávající placebo, černá skupinu konzumující šťávu z řepy. Pár sklenic šťávy z řepy a můžete podat stejný výkon za současné spotřeby menšího množství kyslíku. Stejný výkon, ale o 19 % nižší spotřeba kyslíku. Když pak muži jeli na kole, a to s vysokým nasazením, doba do úplného vyčerpání se zvýšila z 9:43 na 11:15. Ve skupině konzumující řepu lidé vykazovali vyšší vytrvalost a nižší spotřebu kyslíku; zlepšení času o 16 % se spotřebou 4/5 kyslíku! Stručně řečeno, šťáva z červené řepy výrazně zefektivnila produkci tělesné energie.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to United States Marine Corps, http://www.biomednmr.mpg.de, and http://www.jcmr-online.com/content/12/1/39 via Wikimedia Commons; and Food Thinkers, Jeff_Werner, and Team Traveller via Flickr