Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak můžeme předejít aneuryzmatu břišní aorty
Jaké změny ve své stravě můžeme udělat, abychom snížili své riziko rozvoje aneuryzmatu břišní aorty (AAA) na polovinu?
Výzkumníci zahájili studii více než tří milionů lidí – zdaleka největší, jaká byla kdy provedena – aby odhalili, co můžeme udělat nad rámec toho, že nebudeme kouřit, abychom snížili riziko vývoje aneuryzmatu břišní aorty.
Pokud jde o stravu, zřejmě nejriskantnější věcí, kterou můžeme dělat, je jíst maso. Zdá se, že konzumace masa, a to jen několikrát za měsíc, naše riziko výrazně zvyšuje. To dává smysl. Jiným názvem pro aterosklerózu je kornatění tepen. Toto dokáže všechen ten cholesterol udělat s našimi tepnami – stěny naší aorty ztvrdnou a ztuhnou, čímž se stávají méně ohebnými. A tak místo toho, aby se po každém srdečním tepu vrátily zpět, hrozí, že se stěny aorty začnou natahovat, kousek po kousku, až nakonec můžeme skončit s výdutí stěny aorty a pak to jednoho dne může prasknout.
Nejdůležitější je však nekouřit, neboť kouření může naše riziko výrazně zvýšit. Albert Einstein zemřel na aneuryzma břišní aorty, a to byl vegetarián. Ale on naneštěstí přešel na zdravou stravu až pozdě v životě a byl těžký kuřák.
Takže minimalizujte kouření i konzumaci masa, maximalizujte spotřebu ovoce a zeleniny, a každý den jezte ořechy. Prokázalo se, že toto jsou dva stravovací návyky, které riziko nejvíce snižují. Naše riziko rozvoje aneuryzmatu břišní aorty mohou snížit na polovinu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr., Bionerd, Ferdinand Schmutzer via Wikimedia Commons, and Jacqui Wise.