Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro vás lepek škodlivý?
Zhruba 1 ze 133 Američanů má celiakii.
A co lepek, pšeničná bílkovina, která se používá k výrobě řady náhražek masa, například seitanu? Možná, a možná taky ne, jste si všimli, jak se rozmohla móda značit a vychvalovat bezlepkové potraviny a stravu. Lepek: škodlivý, neškodný nebo prospěšný?
Doslova pro více než 99 % lidí je lepek, resp. seitan, neboli pšeničná bílkovina prospěšná. Jde o vynikající zdroj vysoce kvalitních bílkovin, pečivo je ostatně jedna z nejkonzumovanějších potravin.
Lepek je však dobrý jen pro těch 99,3 % lidí, zhruba každý 133. Američan má celiakii. Někteří o tom ví, jiní ne. U těchto lidí může konzumace lepku vést k celé řadě zdravotních potíží, včetně chronického průjmu, nadýmání, úbytku hmotnosti a únavy. Všechny tyto příznaky mizí po přechodu na bezlepkovou stravu. Pro zbylých 132 z těch 133 lidí však lepek není škodlivý.
Pokud se některý ze zmíněných příznaků u vás objevuje, měli byste si nechat udělat test na celiakii. Je to jednoduchý krevní test, standardní střevní biopsie nemusí být nutná. A protože je testování takto jednoduché, je na zvážení, jestli pro jistotu netestovat všechny děti, aby mohlo dojít k případné diagnóze celiakie; protože pokud ji člověk má a neví o tom, může mu to výrazně zkrátit život. Takže pokud máte obavy, nechte se otestovat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Fasano, I. Berti, T. Gerarduzzi, et al. Prevalence of celiac disease in at-risk and not-at-risk groups in the united states: A large multicenter study. Archives of Internal Medicine, 163(3):286, 2003.
- K. Kurppa, P. Collin, M. Viljamaa, K. Haimila, P. Saavalainen, J. Partanen, K. Laurila, H. Huhtala, K. Paasikivi, et al. Diagnosing mild enteropathy celiac disease: A randomized, controlled clinical study. Gastroenterology, 136(3):816, 2009.
- E. J. van Koppen, J. J. Schweizer, C. G. D. S. Csizmadia, Y. Krom, H. B. Hylkema, A. M. van Geel, H. M. Koopman, S. P. Verloove-Vanhorick, and M. L. Mearin. Long-term health and quality-of-life consequences of mass screening for childhood celiac disease: A 10-year follow-up study. Pediatrics, 123(4):582, 2009.
- Gastroenterology. 2009 Jul;137(1):88-93. Epub 2009 Apr 10.Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease.Rubio-Tapia A, Kyle RA, Kaplan EL, Johnson DR, Page W, Erdtmann F, Brantner TL, Kim WR, Phelps TK, Lahr BD, Zinsmeister AR, Melton LJ 3rd, Murray JA.