Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou pro nás datle dobré?
Kompenzují fytoživiny obsažené v datlích vysoký obsah cukru v těchto plodech?
Datle jsou celistvá potravina, ale 80 % jejich váhy je tvořeno čistým cukrem. Abychom si to dali do perspektivy, snídaňové cereálie Froot Loops mají jen 40 %. To je polovina cukru obsaženého v datlích, navíc ty cereálie obsahují gumové medvídky ve tvaru ovoce, takže přece musejí být zdravé. A co čistá poleva na moučníky? Jen 60 % cukru. Tvrdé želé bonbónky Jelly Beans? Jen 70 % cukru. Datle: 80 %. Ano, datle obsahují vlákninu a fytoživiny. Potraviny s vysokým obsahem cukru nám však dělají starosti, protože by mohly zvýšit hladinu cukru v krvi, zvýšit naše triglyceridy, tvořit v těle oxidativní stres a činit nás tlustými.
V loňském roce izraelští vědci proto vybrali skupinu lidí a podávali jim celý měsíc velké množství datlí, aby mohli změřit, jaký vliv to bude mít na jejich zdraví. Jsou pro nás datle špatné? Je možné, že se vliv cukru a vlákniny navzájem vyruší? Nebo jsou snad pro nás datle prospěšné?
Datle jsou přímo fantastické. Nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky na krevní cukr nebo tělesnou váhu, naopak došlo ke zlepšení hladiny triglyceridů a snížení oxidačního stresu. Podívejte se na název tohoto odborného posudku: „Dost možná… nejlepší potravina…?“ Dospěli k závěru, že „datle mohou být považovány za téměř dokonalou potravinu.“
Ještě malá poznámka; jedna odrůda datlí si vedla výrazně lépe než jiné. Obě vyobrazené odrůdy jsou dobré, ale jedna je lepší než druhá. Medjool nebo menší a sladší Halawi? Halawi jsou jednoznačně lepší.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- W. Rock, M. Rosenblat, H. Borochov-Neori, N. Volkova, S. Judeinstein, M. Elias, and M. Aviram. Effects of date (Phoenix dactylifera L., Medjool or Hallawi Variety) consumption by healthy subjects on serum glucose and lipid levels and on serum oxidative status: a pilot study. J. Agric. Food. Chem., 57(17):8010{8017, 2009.
- W. Al-Shahib and R. J. Marshall. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? Int J Food Sci Nutr, 54(4):247{259, 2003.