Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Ledvinové kameny a špenát, mangold či řepné listy: nejezte jich příliš mnoho
Jaké množství špenátu, mangoldu, řepných listů, houby chaga, mandlí, kešu, karamboly a instantního čaje už je příliš velké vzhledem k vyššímu obsahu šťavelanů?
Tragický případ ženy, které selhaly ledviny po očistě ze zelených šťáv a smoothie, přestože pila jen dva šálky špenátové šťávy denně po dobu 10 dní, je komplikován skutečností, že žena měla žaludeční bypass a navíc dlouhodobě užívala antibiotika. Oba tyto faktory mohou vést ke zvýšenému vstřebávání šťavelanů ze zmíněného špenátu. Podobný účinek může mít také užívání velmi vysokých dávek vitamínu C. Tomuto muži začaly selhávat ledviny poté, co začal pít šťávy ze špenátu a řepných listů; nicméně zároveň užíval 2 000 mg vitamínu C denně. Vitamin C je v těle metabolizován na oxalát a pravděpodobně tedy hrál svou roli v přetížení těla oxaláty (šťavelany). V obou případech už samotným pitím šťáv do těla dostávali 1 200 mg šťavelanů denně. To u špenátů není těžké, stačí ho dva šálky. U většiny jiné listové zeleniny, například u kadeřavé kapusty, je to prakticky nemožné. Museli byste do sebe dostat více než 600 šálků denně.
Existuje jeden případ zjevného přetížení šťavelany a selhání ledvin, ve kterém nehrála roli žádná operace, žádná antibiotika ani vitamín C. Jednalo se o muže, který zhubl 36 kg pomocí diety založené na listové zelenině, bobulovitém ovoci a ořeších. Tato dieta přitom zahrnovala konzumaci špenátu i šestkrát denně. Tento případ byl tragický, protože funkci ledvin se u něj již nepodařilo znovu obnovit.
Pamatujete na studii uvádějící, že ani „obrovská“ dávka šťavelanů ze stravy neměla velký vliv na jejich hladinu v moči? V této studii se dostali až na 250 mg šťavelanů denně. V případě příjmu z ostatních druhů listové zeleniny jde o závratné množství, museli byste například sníst 25 šálků listové kapusty, 60 šálků hořčičných listů, 125 šálků kadeřavé kapusty nebo 250 šálků čínského zelí (bok choy) najednou. V případě špenátu však stačí jen půl šálku.
Špenát opravdu vyčnívá. Přestože skoro ve všem najdeme malé množství šťavelanů, jen špenát samotný může být odpovědný za 40 % všech přijatých šťavelanů ve Spojených státech amerických. Harvardské kohorty odhalily, že muži a starší ženy konzumující špenát osmkrát nebo vícekrát za měsíc, měli asi o 30 % vyšší riziko vzniku ledvinových kamenů.
Co když špenát tepelně upravíte? Oxaláty jsou rozpustné ve vodě, takže například blanšírování listové kapusty může snížit hladiny oxalátů až o třetinu. Z těch 25 šálků tak najednou může být 33! U těch druhů listové zeleniny, které obsahují jen málo oxalátů, je jedno, jestli je jíme syrové nebo tepelně zpracované, protože jich tak či tak mají málo.
Úprava špenátu na páře snižuje množství oxalátů o 30 % a klasické vaření ve vodě snižuje hladiny oxalátu o více než polovinu. Když vaříte tři druhy listové zeleniny s vysokým obsahem oxalátů – špenát, listy řepy a mangold, zbavíte se 60 % oxalátů, protože se vylouhují do vody, ve které je vaříte. Nicméně tyto druhy začínají s tak vysokým obsahem šťavelanů, že i po tepelné úpravě jich budou obsahovat o stovky násobků více než druhy jako kadeřavá kapusta. Obsah je zkrátka příliš vysoký na to, abychom jej zredukovali na nízké hladiny.
A co z toho pro nás plyne? Každý, kdo už měl ledvinové kameny, nebo je z nějakého důvodu více ohrožený jejich vznikem, případně konzumuje tuto zeleninu po šálcích, by se měl pravděpodobně vyhýbat konzumaci těch tří druhů s nejvyšším obsahem šťavelanů. Obzvláště důležité je to u lidí, kteří konzumují listovou zeleninu ve šťávách nebo smoothie, protože šťavelany se z nich vstřebávají snadněji, než když je tato zelenina v původní tuhé podobě.
Dalším důvodem, proč upřednostňovat listovou zeleninu s nižším obsahem šťavelanů, je to, že z takových druhů snadněji získáme vápník. Zatímco z mléka (živočišného i rostlinného) můžeme vstřebat jen necelou třetinu vápníku, z listové zeleniny s nízkým obsahem šťavelanů vstřebáme valnou většinu obsaženého vápníku. Biologická dostupnost vápníku je u některých druhů listové zeleniny dvakrát vyšší než u mléka, ovšem šťavelany ve špenátu, mangoldu a řepných listech se na vápník vážou a brání jeho vstřebávání.
Další potraviny s vysokým obsahem šťavelanů, které byly spojeny s problémy s ledvinami při vyšších dávkách, zahrnují například prášek z houby chaga. Čtyři až pět lžiček denně a můžete skončit na dialýze. Čtyři šálky rebarbory denně také nejsou dobrý nápad. Ani více než šálek mandlí nebo kešu. A pak tu máme ovoce zvané karambola, o kterém jsem v minulosti natočil video. Jediná porce karamboly ve velikosti šálku a čtvrt šťávy nebo 4-6 těchto plodů už představuje riziko. Dokonce i nadměrný příjem čaje může představovat problém, zejména instantního čaje, který zvyšuje přítomnost oxalátů v moči takřka čtyřikrát více než louhovaný čaj. Byly hlášeny dva případy poškození ledvin; oba lze připsat vypití skoro 4 litrů ledového čaje denně. Čaj, stejně jako špenát, je velmi zdravý, jen to s ním nesmíte přehánět.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Makkapati S, D'agati VD, Balsam L. "Green Smoothie Cleanse" Causing Acute Oxalate Nephropathy. Am J Kidney Dis. 2018;71(2):281-286. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29203127
- Getting JE, Gregoire JR, Phul A, Kasten MJ. Oxalate nephropathy due to 'juicing': case report and review. Am J Med. 2013;126(9):768-72.
- Lien YH. Juicing is not all juicy. Am J Med. 2013;126(9):755-6.
- Khneizer G, Al-taee A, Mallick MS, Bastani B. Chronic dietary oxalate nephropathy after intensive dietary weight loss regimen. J Nephropathol. 2017;6(3):126-129.
- Nouvenne A, Ticinesi A, Morelli I, Guida L, Borghi L, Meschi T. Fad diets and their effect on urinary stone formation. Transl Androl Urol. 2014;3(3):303-12.
- Holmes RP, Goodman HO, Assimos DG. Contribution of dietary oxalate to urinary oxalate excretion. Kidney Int. 2001;59(1):270-6.
- Taylor EN, Curhan GC. Oxalate intake and the risk for nephrolithiasis. J Am Soc Nephrol. 2007;18(7):2198-204.
- Mosha TC, Gaga HE, Pace RD, Laswai HS, Mtebe K. Effect of blanching on the content of antinutritional factors in selected vegetables. Plant Foods Hum Nutr. 1995;47(4):361-7.
- Chai W, Liebman M. Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content. J Agric Food Chem. 2005;53(8):3027-30.
- Zhao Y, Martin BR, Weaver CM. Calcium bioavailability of calcium carbonate fortified soymilk is equivalent to cow's milk in young women. J Nutr. 2005;135(10):2379-82.
- Weaver CM, Plawecki KL. Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr. 1994;59(5 Suppl):1238S-1241S.
- Assimos DG. Re: Incidence of Deflux® Calcification Masquerading as Distal Ureteric Calculi on Ultrasound. J Urology. 2013;189(5):1768.
- Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141.
- Haaskjold YL, Drotningsvik A, Leh S, Marti HP, Svarstad E. Renal Failure due to Excessive Intake of Almonds in the Absence of Oxalobacter formigenes. Am J Med. 2015;128(12):e29-30.
- Bernardino M, Parmar MS. Oxalate nephropathy from cashew nut intake. CMAJ. 2017;189(10):E405-E408.
- Neto MM, Silva GE, Costa RS, et al. Star fruit: simultaneous neurotoxic and nephrotoxic effects in people with previously normal renal function. NDT Plus. 2009;2(6):485-8.
- Barman AK, Goel R, Sharma M, Mahanta PJ. Acute kidney injury associated with ingestion of star fruit: Acute oxalate nephropathy. Indian J Nephrol. 2016;26(6):446-448.
- Brinkley LJ, Gregory J, Pak CY. A further study of oxalate bioavailability in foods. J Urol. 1990;144(1):94-6.
- Ghandi A, Nasser S, Akl NK, Kotadia S. Rapidly Progressive Kidney Failure. Amer J Kidney Dis. 2016;67(6):A15–A17.
- Kikuchi Y, Seta K, Ogawa Y, et al. Chaga mushroom-induced oxalate nephropathy. Clin Nephrol. 2014;81(6):440-4.
Image credit: Jo Sonn via unsplash. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video