Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Množství rtuti předávané dítěti matkou
Ztracená produktivita zapříčiněná konzumací ryb matkami a následným snížením inteligence jejich dětí nás stojí miliardy.
Ve studii o souvislostech mezi konzumací ryb a neplodností byly vůbec poprvé měřeny hladiny rtuti v tělech veganů. Vědci odebrali vzorky konzumentů ryb a veganů a zjistili následující: konzumenti ryb měli v těle 10x více rtuti. Pokud vezmete konzumenty masa a předepíšete jim vegetariánskou stravu, během pouhých tří měsíců hladiny rtuti v jejich tělech výrazně poklesnou. To platí i pro hladiny dalších toxických těžkých kovů, například kadmia a olova. Jediné, co vzrostlo, je hladina hořčíku, a to je naopak dobrá věc. Naopak čím více ryb za měsíc sníme, tím vyšší hladinu rtuti v těle budeme mít. Stačí jeden nebo více pokrmů z ryb týdně a jedna ze čtyř žen tak překročí bezpečnostní limity EPA pro příjem rtuti.
Jak velký problém rtuť představuje? Stovky tisíc amerických miminek jsou každý rok přiotráveny tím, že jejich matky konzumují ryby. Z těla jejich matek proudí do jejich těl tolik rtuti (měření probíhalo přímo v krvi proudící pupeční šňůrou), že se rodí s poškozením mozku. Z toho plynoucí ztráta inteligence, která tyto děti trápí po zbytek života, a to jen proto, že jejich matky jedly ryby, odhadem stojí USA miliardy dolarů za ušlou produktivitu práce. Kdyby se tyto stovky tisíc dětí narodily chytřejší, byli bychom o miliardy dolarů produktivnější.
Chytřejší by musely být jejich matky, to aby se vyvarovaly konzumace ryb v těhotenství. Samozřejmě to matkám nemůžeme vyčítat, pokud prostě jen nevěděly, jak mnoho každým soustem poškozují mozky svých dětí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Dickman MD, Leung CK, Leong MK. Hong Kong male subfertility links to mercury in human hair and fish. Sci Total Environ. 1998 Jun 18;214:165-74.
- Srikumar TS, Johansson GK, Ockerman PA, Gustafsson JA, Akesson B. Trace element status in healthy subjects switching from a mixed to a lactovegetarian diet for 12 mo. Am J Clin Nutr. 1992 Apr;55(4):885-90.
- Karouna-Renier NK, Ranga Rao K, Lanza JJ, Rivers SD, Wilson PA, Hodges DK, Levine KE, Ross GT. Mercury levels and fish consumption practices in women of child-bearing age in the Florida Panhandle. Environ Res. 2008 Nov;108(3):320-6. Epub 2008 Sep 23.
- Trasande L, Landrigan PJ, Schechter C. Public health and economic consequences of methyl mercury toxicity to the developing brain. Environ Health Perspect. 2005 May;113(5):590-6.
Images thanks to bframe and Montse PB via Flickr.