Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nebezpečí při každé hostině
V národním průzkumu se ukázalo, že méně než polovina tázaných si uvědomuje, že maso kontaminované nebezpečnými bakteriemi, například Salmonellou, může být nadále legálně prodáváno. Masný průmysl místo výroby bezpečných výrobků raději přesouvá zodpovědnost za jejich bezpečnost na spotřebitele.
Většina amerických obyvatel každoročně aspoň jednou trpí „akutním průjmovým onemocněním“ a podle nedávného průzkumu většina lidí správně označila potraviny za nejčastějšího původce nákazy. Ale méně než polovina, jen 45 %, věřila, že je legální, aby obchody s potravinami prodávali maso obsahující bakterie vyvolávající otravu z jídla.
Přece to musí být nelegální, nebo snad ne? Nemůžete prodávat nebezpečné vozy, nemůžete prodávat ani nebezpečné hračky. Jak je vůbec možné prodávat nebezpečné maso?
U většiny patogenů je jejich přítomnost v potravinách zcela legální. Průmysl z otrav obviňuje spotřebitele. Jak řekl americký mikrobiolog Nelson Cox specializující se na drůbež: „Syrové maso není ‚blbuvzdorné‘. Když se s masem zachází špatně, je to, jako byste v ruce drželi ruční granát. Pokud vytáhnete pojistku, někomu se něco nepěkného stane.“ Takže jestli se nám udělá zle, je to naše chyba, nikoliv chyba masného průmyslu, který nám prodává maso zamořené různými patogeny.
Zatímco někteří mohou zpochybňovat moudrost prodeje těchto „ručních granátů“ v supermarketu, odborník na drůbež z Ministerstva zemědělství s tím nesouhlasí: „Myslím, že spotřebitel má největší odpovědnost, ale odmítá ji přijmout.“ Je to podobné, jako by automobilka říkala: „Jistě, namontovali jsme do auta vadné brzdy, ale je to vaše chyba, protože jste své dítě nepřipoutal bezpečnostním pásem.“
Patricia Griffinová, ředitelka oddělení epidemiologického výzkumu v Centers for Disease Control, skvěle zareagovala na jejich postoj snažící se vinit oběť: „Je správné,“ tázala se masného průmyslu, „aby tehdy, když spotřebitel nedostatečně propeče hamburger, zemřelo jeho tříleté dítě?“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jones TF, Grimm K. Public knowledge and beliefs about diarrheal disease. Foodborne Pathog Dis. 2011 Jan; 8(1):165-7.
- Madeline Drexler. Secret Agents: The Menace of Emerging Infections. Joseph Henry Press. 2002.
- Gina Kolata. Detective Work and Science Reveal a New Lethal Bacteria, New York Times. 1998 Jan. 25.
Image thanks to sahlgoode / flickr