Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejbezpečnější zdroj vitaminu B12
Jelikož na potraviny musíme nahlížet jako na celý balíček všeho, co obsahují, z čeho je pak nejlepší čerpat vitamín B12 (kobalamin)?
Jak nejlépe získat vitamin B12? Vitamin B12 není vytvářen rostlinami, ale nesyntetizují ho ani zvířata. Vytváří jej určité bakterie a některé z nich jsou přítomny ve střevech zvířat, která lidé konzumují. Ale to není nejlepší zdroj vitaminu B12, protože současně s ním vstupuje do našeho těla i nežádoucí zátěž. Stejně jako nezískáme železo z hovězího masa bez nasyceného tuku, bílkoviny z vepřového masa bez sádla a vápník z mléka bez hormonů, nemůžeme získat vitamin B12 z živočišných zdrojů jen sám o sobě.
Vezměme si třeba cholesterol. K získání 47 mikrogramů vitaminu B12 z vajec, díky velmi nízké absorpci, bychom museli sníst doslova stovky míchaných vajíček denně. Sníst 200 až 400 vajec denně! Víte, kolik cholesterolu by to bylo? Pokud byste chtěli získat B12 jen z míchaných vajec, zkonzumovali byste za den 69 000 miligramů cholesterolu, prakticky svůj celoroční příjem. V kuřatech jsou také přítomny bakterie, které vytvářejí vitamin B12. Část B12 je součástí kuřecího masa, část přechází do vajec, ale přechází s ním také cholesterol. Musí snad existovat lepší cesta!
Proč bakterie v našem tlustém střevě netvoří B12? Vlastně tvoří. Ale nedochází k jeho přímému vstřebávání do krve. Při jednom z významných experimentů doktorka Callenderová konstatovala, že bakterie lidského tlustého střeva tvoří velké množství B12. Přestože vitamin B12 není vstřebáván přes stěnu tlustého střeva, zůstává aktivní. Jak to víme? Autorka našla několik veganských dobrovolníků s nedostatkem vitaminu B12. Ti po dobu 24 hodin odebírali svou stolici a pak, možná už tušíte… Dobrou chuť! Ale fungovalo to! Byli vyléčeni. Jedná se o opravdu striktní vegany.
Musí snad existovat lepší cesta. A naštěstí existuje. Máme k dispozici obohacené potraviny a doplňky stravy. Je to nejbezpečnější, ale také nejefektivnější. V americké Framingham Offspring Study vykazoval jeden ze šesti „masožravců“ ve věku 26 až 83 let nedostatek B12. Lidé s nejvyššími hladinami B12 nebyli ti, kteří konzumovali nejvíce živočišných produktů, ale ti, kteří užívali doplňky stravy a jedli obohacené snídaňové cereálie.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Watanabe F. Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Nov;232(10):1266-74.
- Levine AS, Doscherholmen A. Vitamin B12 bioavailability from egg yolk and egg white: relationship to binding proteins. Am J Clin Nutr. 1983 Sep;38(3):436-9.
- Herbert V. Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):852-8.
- Raloff, Janet. Scientists find a soup of suspects while probing milk's link to cancer. Science News March 28th 2009; Vol.175 #7.
Images thanks to National Cancer Institute and professor evil via flickr. Images have been modified.