Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší bobuloviny
Když si je porovnáme s oblíbenými druhy ovoce jako jablka, banány a manga, které ze stovek druhů různých bobulovin budou mít nejvíce, a které nejméně antioxidantů? Ostružiny, borůvky, brusinky, plody šichy černé, šípky, hroznové víno, maliny, jahody nebo tahitská šťáva z noni ovoce?
Rostlinná dieta chrání před chronickými nemocemi souvisejícími s oxidačním stresem, ale které rostlinné potraviny zabírají nejlépe?
Nejzdravějším ovocem jsou bobuloviny a tato studie analyzovala více než sto různých druhů bobulovin a výrobků z nich. Jen pro srovnání, abyste získali představu, kolik antioxidantů je ve dvou nejoblíbenějších amerických druzích ovoce: v banánech a jablcích. Nejoblíbenější ovoce na světě je mango, které dopadá lépe. Ale nic z toho nemá na bobuloviny: tady je šálek jahod, borůvek, malin, brusinek, a ostružin. S tímto se většina z nás musí spokojit, nemáte-li náhodou přístup k bobulkám šichy černé. Anebo – ejhle – k šípkům.
Ale pojďme se vrátit k tomu, co si reálně můžeme koupit v obchodě; a všimněte si, že tady vpravo posunuji měřítko. Jak je na tom goji – kustovnice? Tou se budu zabývat v nadcházejícím videu o sušeném ovoci. A co takhle šťáva z tahitského ovoce noni? Není ani na úrovni banánů. A ještě smutněji dopadl šálek zelených hroznů, které jsou z technického hlediska bobuloviny, ale z hlediska výživy jsou zázračnou potravinou ovocné říše. A co bobule açai? Existuje dokonce studie o açaí, které mě minulý rok upoutala v časopise Experimentální gerontologie. Dužina z ovoce açaí zlepšuje přežití na stravě s vysokým obsahem tuku. Pomyslel jsem si: „Jak zajímavé,“ dokud jsem si ještě jednou pečlivě nepřečetl titulek: „Açaí… zlepšuje přežití much na stravě s vysokým obsahem tuku.“ Proč byste vůbec měli něco takového dělat? Představuji si, jak výzkumníci sbírají mušky z nějakého kontejneru u fastfoodu nebo něco podobného. Naneštěstí açaí nebyly v této studii testovány. Doufejme, že příští rok přijdou na řadu a stanou se 3140. položkou.
Do té doby doporučuji každému jíst každý den bobulky; vždycky mějte v mrazáku sáčky s mraženými bobulemi. Kterékoliv máte rádi – ale jak jsme se v této studii dozvěděli, za své peníze můžeme získat více než dvojnásobek užitku, když si například vybereme ostružiny namísto jahod.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.
- Sun X, Seeberger J, Alberico T, Wang C, Wheeler CT, Schauss AG, Zou S. Açai palm fruit (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves survival of flies on a high fat diet. Exp Gerontol. 2010 Mar;45(3):243-51. Epub 2010 Jan 18.
Images thanks to Scott Bauer, Fir0002, Cjboffoli, NIH via Wikimedia Commons; topicchio and Jeff Kubina via flickr; Sonja Þórey Þórsdóttir and USDA. Images have been modified.