Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší potraviny pro poslední stádium těhotenství
Vědci otestovali datle v randomizované a kontrolované studii pro schopnost usnadnit zrání děložního čípku.
V 19. kapitole koránu je popsáno, jak Marie přivádí na svět Ježíše. Já jsem ani nevěděl, že se v koránu o Ježíši píše. Takové věci se v židovské škole zkrátka neučí. Píše se tady: „Porodní bolesti ji zavedly ke kmenu palmy.“ Marie naříkala bolestí a archanděl Gabriel ji vyslyšel. Jako kdyby byl také porodníkem. V každém případě jí sdělil, že má zatřást stromem a z toho pak spadnou zralé, čerstvé datle. Když ty datle sní, bude jí lépe; netřeba epidurální anestezie.
Usnadňují datle skutečně průběh porodu? Sice to trvalo něco přes dva tisíce let, ale vědci se nakonec rozhodli, že to otestují. Měli sice jen určité nepodložené důkazy, že by datle mohly pomoci, ale oni chtěli vědět jistě, jestli přidání datlí do jídelníčku v posledních týdnech těhotenství může pomoci snížit nutnost vyvolat porod uměle nebo provádět rozšíření porodních cest. V případě potíží se podávají léky na vyvolání stahů dělohy, započetí nebo urychlení porodu. Je to jedna z nejčastěji prováděných porodnických procedur v USA. Její četnost během posledních desetiletí výrazně roste. Dříve se k tomu přistoupilo u 10 % porodů, nyní už skoro u čtvrtiny. Někdy jsou tyto kroky jistě oprávněné, často se k nim ovšem přistupuje jen pro pohodlí, ale ne nutně pohodlí pacienta. Poskytovatel může mít také zvrácené finanční motivace a další důvody, proč chce věci urychlit. S tím vám datle nepomohou, ale mohly by podpořit normální spontánní porod? Pojďme to zjistit.
Prospektivní studie: ženy konzumovaly 6 datlí denně, což je zcela proveditelné, během posledního měsíce těhotenství. Druhá skupina nejedla žádné. Ženy konzumující datle měly výrazně roztaženější děložní hrdlo a výrazně vyšší podíl neporušených plodových obalů. To je dobře. Ke spontánnímu porodu došlo u 96 % z těch, které jedly datle. V druhé skupině to bylo jen 79 %. Navíc konzumentky datlí potřebovaly výrazně méně léků. Celková doba porodu byla také kratší, průměrně o 7 hodin. Výzkumníci tedy dospěli k závěru, že konzumace datlí v posledních čtyřech týdnech těhotenství výrazně snížila potřebu vyvolání porodu nebo zesílení děložních stahů. Výsledky vyžadují provedení randomizované, kontrolované studie.
Počkejte, jak to? Ženy nebyly rozděleny náhodně? Výzkumníci dokonce přímo hovoří o tom, jak bylo těžké vůbec najít nějaké ženy, které by chtěly dobrovolně nejíst datle, datle byly totiž součástí jejich kulturního přesvědčení. Tím pádem si můžete lehce představit, že mezi oběma skupinami žen mohla být celá řada rozdílů, které se mohly podílet na tom, jak výsledky dopadly. Možná byly konzumentky datlí více nábožensky založené, také mohly být z vyšší sociálně-ekonomické třídy nebo cokoliv dalšího. Můžete sice namítnout, že nevýhody to přece nemá, a proto mohou ženy datle zkusit, jenže to nestačí. Chci vědět, jestli skutečně účinkují. První randomizovaná kontrolovaná klinická studie vznikla teprve před třemi lety.
Účinek konzumace datlí na pozdní stádium těhotenství a tzv. „zralost čípku“ u prvorodiček. V posledních několika týdnech těhotenství hormonální změny způsobí, že děložní čípek, vstupní brána do dělohy, začne „zrát“, změkne. Když poté začnou děložní stahy, čípek se snadněji roztáhne.
V tu chvíli pak ztrácí čípek svou jednotnou strukturu a stává se měkkým a průchodným – jakmile začnou silné stahy dělohy. Skrz zralý děložní čípek lze dítě vytlačit ven za pomocí tlaku přibližně 9 kg na 2,5 cm². Pokud však čípek není v ideálním stavu, k vypuzení dítěte může být zapotřebí tlak až 90 kg na 2,5 cm². Z toho přirozeně vyplývá, že zrání čípku před započetím porodu je děj důležitý pro úspěšný poševní porod. Hledání bezpečné, levné a snadné metody usnadňující zrání děložního čípku je proto v popředí zájmů. Pojďme tedy náhodně rozdělit několik set žen ve 37. týdnů těhotenství do dvou skupin. Jedna bude jíst 6 datlí denně a druhá žádné. Tak to bude pokračovat až do doby, než se objeví první stahy dělohy.
Zrání čípku se hodnotí tzv. cervix skórem dle Bishopa. Za běžných okolností skóre 5 nebo méně znamená, že čípek není dobře připravený. Cokoliv nad 8 pak znamená, že je čípek pro porod dobře připravený. Průměrné cervix skóre u žen přiřazených do skupiny konzumující datle bylo značně vyšší, blíže číslu 8. Kontrolní skupina dosahovala pouze na hodnotu okolo 5. Děložní hrdlo bylo více rozšířené ve skupině žen konzumujících datle. Datle jsou navíc v každém případě zdravou potravinou, a tak by možná měly být doporučovány těhotným ženám, aby jim pomohly se zráním čípku. Měly by je proto konzumovat hlavně v posledních týdnech těhotenství.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31.
- Kordi M, Meybodi FA, Tara F, Nemati M, Shakeri MT. The Effect of Late Pregnancy Consumption of Date Fruit on Cervical Ripening in Nulliparous Women. JMRH. 2014;2:150-156.
- Little SE. Elective Induction of Labor: What is the Impact?. Obstet Gynecol Clin North Am. 2017;44(4):601-614.
- Simpson KR, Thorman KE. Obstetric "conveniences": elective induction of labor, cesarean birth on demand, and other potentially unnecessary interventions. J Perinat Neonatal Nurs. 2005;19(2):134-144.
- Moore J, Low LK. Factors that influence the practice of elective induction of labor: what does the evidence tell us?. J Perinat Neonatal Nurs. 2012;26(3):242-250.
Image credit: freestocks.org via Unsplash and Cezary Piwowarski via Wikimedia Commons. Images have been modified. Motion graphics by Avocado Video.