Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší způsob, jak vařit sladké brambory
Jak si vedou pečené sladké brambory v porovnání s vařenými a vařenými na páře? A měli bychom je jíst i se slupkou?
Jedinou možnou nevýhodou nadměrné konzumace sladkých brambor může být zežloutnutí nosu. Říká se tomu karotenémie. Je to běžný a neškodný jev, který je způsoben zvýšenými hladinami betakarotenu v krvi. Poprvé byl zaznamenán před sto lety, když byla malým dětem do stravy zařazena mrkev. Léčba spočívá hlavně v tom, že lékař rodiče ubezpečuje o neškodnosti jevu. Pokud však nechcete, aby vaše dítě mělo žlutý nos, můžete snížit jeho příjem betakarotenů a za pár měsíců bude zažloutnutí pryč.
Při výběru odrůd v obchodech však chceme vybírat právě ty barevné. Intenzita žluté nebo oranžové barvy dužiny sladké brambory odpovídá obsahu živin v ní. Čím je barva sytější, tím lépe. A pokud chcete opravdu sytou barvu, odrůdy sladkých brambor zahrnují nejen bíle, žlutě a oranžově zbarvené, ale také růžové a velmi tmavě fialové. Přírodní barviva mohou mít vlastní protirakovinné účinky.
Jaký je nejlepší způsob, jak tepelně upravit sladké brambory? Antioxidační sílu sladkých brambor nejlépe zachovává vaření ve vodě. Pečení a vaření na páře je v tomto horší. Pokud pod mikroskopem porovnáte pečenou a vařenou sladkou bramboru, zjistíte, že vaření pomáhá ztenčit buněčné stěny a želatinovat škrob, což může zvýšit biologickou dostupnost živin. Bylo také zjištěno, že glykemický index sladkých brambor je oproti pečeným jen poloviční. Vařená brambora tedy zvýší krevní cukr méně.
Určitě bramboru neloupejte. Slupka sladkého bramboru má téměř desetkrát vyšší antioxidační sílu než dužina. Její antioxidační kapacita je srovnatelná s borůvkami. Ovšem když si sladkou bramboru upečete, můžete přijít až o dvě třetiny antioxidantů. Příprava v mikrovlnce nebo vaření je oproti tomu mnohem šetrnější. A platí to i o dalších obsažených látkách. Pečení může způsobit 80% pokles hladiny vitaminu A, to je z výživového hlediska dvakrát horší než vaření. Proto se doporučuje namísto pečení sladké brambory vařit.
Vaření sice může být nejšetrnější metoda, ale sladké brambory jsou tak neuvěřitelně zdravé, že jakýkoliv způsob přípravy, který vás přiměje jich konzumovat nejvíc, je vhodný. Snad jedině s výjimkou fritování. Při fritování může vznikat akrylamid, možný lidský karcinogen.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A C Bovell-Benjamin. Sweet potato: A review of its past, present, and future role in human nutrition. Adv Food Nutr Res 2007 52:1 – 59.
- A Drewnowski. New metrics of affordable nutrition: Which vegetables provide most nutrients for least cost? J Acad Nutr Diet 2013 113(9):1182 – 1187.
- K Ren, J Qiu, X Wang, F Niu, T Jiang. The effect of a sweet potato, footbath, and acupressure intervention in preventing constipation in hospitalized patients with acute coronary syndromes. Gastroenterol Nurs 2012 35(4):271 – 277.
- P G Li, T H Mu, L Deng. Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. World J Gastroenterol. 2013 19(21):3300 – 3308.
- P S Bahado-Singh, C K Riley, A O Wheatley, H I C Lowe. Relationship between Processing Method and the Glycemic Indices of Ten Sweet Potato (Ipomoea batatas) Cultivars Commonly Consumed in Jamaica. J Nutr Metab 2011 2011:584832.
- G A Tumuhimbise, A Namutebi, J H Muyonga. Microstructure and in vitro beta carotene bioaccessibility of heat processed orange fleshed sweet potato. Plant Foods Hum Nutr 2009 64(4):312 – 318.
- C Dincer, M Karaoglan, F Erden, N Tetik, A Topuz, F Ozdemir. Effects of baking and boiling on the nutritional and antioxidant properties of sweet potato [Ipomoea batatas (L.) Lam.] Cultivars. Plant Foods Hum Nutr 2011 66(4):341 – 347.
- C M Donado-Pestana, J M Salgado, A de Oliveira Rios, P R dos Santos, A Jablonski. Stability of carotenoids, total phenolics and in vitro antioxidant capacity in the thermal processing of orange-fleshed sweet potato (Ipomoea batatas Lam.) Cultivars grown in Brazil. Plant Foods Hum Nutr 2012 67(3):262 – 270.
- M S Padda, D H Picha. Phenolic composition and antioxidant capacity of different heat-processed forms of sweetpotato cv. 'Beauregard'. Int J Food Sci Tech 2008 43(8):1404 – 1409.
- S Lim, J Xu, J Kim, T Y Chen, X Su, J Standard, E Carey, J Griffin, B Herndon, B Katz, J Tomich, W Wang. Role of anthocyanin-enriched purple-fleshed sweet potato p40 in colorectal cancer prevention. Mol Nutr Food Res 2013 57(11):1908 – 1917.
- M Eltayeb. A toddler with a yellow nose and excessive intake of sweet potato. BMJ Case Rep 2011.
- P K Lim, S Jinap, M Sanny, C P Tan, A Khatib. The influence of deep frying using various vegetable oils on acrylamide formation in sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam) chips. J. Food Sci. 2014 79(1):T115 – 21.
- R Senthilkumar, K W Yeh. Multiple biological functions of sporamin related to stress tolerance in sweet potato (Ipomoea batatas Lam). Biotechnol. Adv. 2012 30(6):1309 – 1317.
- M Pandey, V K Shukla. Diet and gallbladder cancer: A case-control study. Euro J Canc Prev 2002 11(4):365 – 368.
- V Arya, J Grzybowski, R Schwartz. Carotenemia in infancy and its association with prevalent feeding practices. Pediatr Dermatol 2006 23(6):441 – 442.
- H Kobayashi, T Yagyu, K Inagaki, T Kondo, M Suzuki, N Kanayama, T Terao. Therapeutic efficacy of once-daily oral administration of a Kunitz-type protease inhibitor, bikunin, in a mouse model and in human cancer. Cancer 2004 100(4):869 – 877.
- J Yao, C Qian. Sporamin induce apoptosis in human tongue carcinoma cells by down-regulating Akt/GSK-3 signaling. Fundam Clin Pharmacol 2011 25(2):229 – 236.
- G J Huang, M J Sheu, H J Chen, Y S Chang, Y H. Lin. Growth inhibition and induction of apoptosis in NB4 promyelocytic leukemia cells by trypsin inhibitor from sweet potato storage roots. J. Agric. Food. Chem. 2007 55(7):2548 – 2553.
- M A Ameny, P W Wilson. Relationship between Hunter Color Values and b-Carotene Contents in White-Fleshed African Sweet potatoes (Ipomoea batatas Lam). J Sci Food Agric 1997 73:301 – 306.
Images thanks to Jim Hickcox and Alpha via flickr