Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nová cílová hladina cholesterolu
„Normální“ hladina cholesterolu byla přehodnocena.
Samozřejmě hlavním problémem není cholesterol v našem žlučníku, ale cholesterol v našich věnčitých tepnách, kde jeho přítomnost vede až k úmrtí na našeho největšího zabijáka: srdeční onemocnění. Lidé ke mně neustále chodí a říkají: „Nemusím si dělat starosti s tím, co jím, protože můj cholesterol je normální.“ Mít normální cholesterol ve společnosti, ve které je normální zemřít na srdeční onemocnění, nám toho vlastně moc neříká. Mít průměrný cholesterol znamená umírat průměrnou smrtí. Zde je úryvek z Harvard Heart Letter. „Kdysi dávno byla průměrná hladina považována za naprosto v pořádku.“ Ale „průměrný cholesterol už nyní nestačí, lepší je mít ho nižší.“
Nová cílová hladina pro cholesterol je skutečně stanovena hluboce pod průměrem. Jak nízko můžeme jít? Narodili jsme se s hladinou celkového cholesterolu okolo 1,2 mmol/l. Tato hladina se později velmi výrazně zvýšila konzumací mléka a tučného jídla. Při dosažení středního věku většina lidí překoná 5,1 mmol/l. Pořádná dodávka suroviny pro výrobu plaku ucpávajícího tepny.
Cílem je udržet náš špatný LDL cholesterol pod 1,8 mmol/l. To znamená, že celkový cholesterol by měl být pod 3,8 mmol/l. Jak toho dosáhnout? Jak dostat celkový cholesterol pod 3,8 mmol/l? Mohli byste se přesunout na planetu opic. Nebo prostě jíst výhradně rostlinnou stravu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Pradhan SB, Joshi MR, Vaidya A. Prevalence of different types of gallstone in the patients with cholelithiasis at Kathmandu Medical College, Nepal. Kathmandu Univ Med J (KUMJ). 2009 Jul-Sep;7(27):268-71.
- High marks for below-average cholesterol. For the best protection against clogged arteries and heart disease, average cholesterol no longer makes the grade--lower is better. Harv Heart Lett. 2006 Feb;16(6):4-5.
Image thanks to Pete via flickr