Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Pitva kuřecích medailonků
Jestliže většinu hmotnosti kuřecích medailonků netvoří kuřecí maso, co tedy obsahují?
V ostře kritickém odhalení výsledků nového programu na kontrolu masa založeného Americkým ministerstvem zemědělství (USDA) časopis Washington Post citoval zástupce ze svazu inspektorů, který řekl, že linky na zpracování vepřového masa se nejspíše pohybují příliš rychle na to, aby zachytily závadné maso. „Obrovské množství fekální hmoty zůstává na tělech mrtvých zvířat. Nejsou to malé kousky, nýbrž pořádné kusy.“
A co další druh bílého masa (kuřecí)? The Physicians Committee for Responsible Medicine (Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu) vytvořil tuto infografiku, aby zdůraznil to, co považují za 5 nejhorších znečišťujících a škodlivých látek v kuřecích výrobcích. Při vyšetřování maloobchodních výrobků z kuřecího masa zakoupených v 10 městech USA nalezli fekální kontaminaci přibližně u poloviny testovaných výrobků. Velký důraz je kladen na to, co se v kuřecích výrobcích nachází, ale možná už jsme ztratili přehled o tom, co v nich může naopak chybět… například skutečné kuřecí maso.
Výzkumníci nedávno zveřejnili „pitvu“ kuřecích medailonků v časopise American Journal of Medicine. Účelem bylo určit, z čeho se vlastně skládají kuřecí medailonky prodávané ve dvou národních restauračních řetězcích. „Protože kuřecí medailonky jsou oblíbeným jídlem dětí a epidemie obezity zasáhla už i je,“ výzkumníci si mysleli, že vědět něco více „o obsahu současně vyráběných kuřecích medailonků může být důležité.“
„Kuřecí medailonek z první restaurace sestával z přibližně 50 % z kosterní svaloviny, zbytek výrobku tvořil převážně tuk s příměsí cév a nervů. Nechybělo ani velké množství kůže, střev a přidružené podpůrné tkáně.“ „Kuřecí medailonek z druhé restaurace byl tvořen zhruba ze 40 % z kosterní svaloviny a dále spoustou dalších tkání včetně kostí.“
„Byl jsem omráčen,“ řekl vedoucí výzkumník. Přečetl si, co říkají ostatní zprávy o složení kuřecích medailonků a nemohl tomu uvěřit. Byl ohromen, když to viděl na vlastní oči pod mikroskopem.
Výzkumníci došli k závěru, že skutečné kuřecí maso nebylo převládající složkou ani u jednoho z testovaných kuřecích medailonků. Z většiny byly tvořeny jinými tkáněmi. Výzkumníci proto konstatovali, že nazývat takový výrobek „kuřecími medailonky“ je skutečně klamavé.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J. Vaesa. 2013. What’s In Your Chicken Nugget: Ingredients Will Surprise You. Decoded Science.
- R. D. Deshazo, S. Bigler, L. B. Skipworth. The autopsy of chicken nuggets reads chicken little. Am J Med. 2013 126(11):1018-1019.
- K. Kindy. USDA pilot program fails to stop contaminated meat. WP Politics. 08 September 2013.
- PCRM. Fecal Chunks in Pork: The Other Contaminated Meat. September 2013.
Images thanks to Physicians Committee For Responsible Medicine. Thanks to Ellen Reid for her image-finding expertise, and Jeff Thomas for his Keynote help.