Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Porovnání antimutagenních účinků zeleného a bílého čaje
Porovnání schopnosti zeleného a bílého čaje chránit (in vitro) DNA před poškozením způsobeným karcinogeny z tepelně upraveného kuřecího masa (heterocyklickými aminy).
Stejné listy pocházející ze stejné rostliny se používají k výrobě bílého, zeleného, oolong i černého čaje. Hlavní rozdíl je v tom, jak jsou zpracovávány. Bílý čaj je zpracován nejméně, černý čaj nejvíce.
V jednom z videí, které jsem natočil před několika lety, jsem mluvil o tom, že nejvíce antioxidantů má zelený čaj; pokud tedy do čaje nepřidáte citrón, v tom případě bude mít bílý čaj navrch. Co takhle jít o krok dál a otestovat schopnosti jednotlivých druhů čajů zabránit poškození DNA?
Předchozí studie ukázaly, že „stupeň ochrany čaje proti poškození DNA zřejmě souvisí se stupněm jeho zpracování, jelikož zelený čaj byl obecně účinnější než černý čaj. To naznačilo možnost, že vyšší antimutagenní nebo protirakovinné aktivity mohou být očekávány od čajů, které prošly nejmenším stupněm zpracování.“
Srovnávali tedy antimutagenní aktivitu bílého a zeleného čaje. Bakterie, stejně jako každý jiný živý organismus, používá stejný druh DNA jako lidé. Takže jedním z běžných testů ke zjištění karcinogenity je nakapání látky na Salmonellu rostoucí v Petriho misce. Pak lze zjistit, jestli látka způsobila nějaké mutace DNA. Když chcete otestovat, jestli něco DNA chrání, přidáte to do misky spolu s karcinogenem, pak můžete zjišťovat, jestli se počet mutací snížil.
Karcinogen, který si vybrali pro tento test, byl jedinečný: 2-amino-l-methyl-6-fenylimidazo-4,5-b-pyridin, heterocyklický amin nacházející se většinou v mase grilovaném v troubě nebo na grilu, případně smaženém. Přidali k němu zelený nebo bílý čaj a pozorovali, co se stane.
Tady je zelený čaj. Když nakapali do misky zelený čaj, snížil se počet mutací DNA způsobených karcinogenem o více než polovinu. Tady jsou výsledky bílého čaje. Vypadá to, že zabraňuje 100 % poškození DNA. A čím déle ho louhujete, tím lépe. Zde je test proti dalšímu karcinogenu z tepelně upraveného masa. Často se setkáte s doporučením, abyste bílý čaj louhovali jen 1-2 minuty, ale pokud čas prodloužíte na pět minut, můžete z něj vytěžit výrazně silnější ochranu pro vaše DNA.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Santana-Rios G, Orner GA, Amantana A, Provost C, Wu SY, Dashwood RH. Potent antimutagenic activity of white tea in comparison with green tea in the Salmonella assay. Mutat Res. 2001 Aug 22; 495(1-2):61-74.
- Norrish AE, Ferguson LR, Knize MG, Felton JS, Sharpe SJ, Jackson RT. Heterocyclic Amine Content of Cooked Meat and Risk of Prostate Cancer. J Natl Cancer Inst. 1999 Dec 1; 91(23):2038-44.
Images thanks to Prenn and Edgar181 via Wikimedia Commons.