Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Porovnání nedostatku živin u lidí na běžné a veganské stravě
Průměrný vegan má ve stravě nedostatek 3 živin, ovšem průměrný konvenčně se stravující člověk má nedostatek 7 živin.
Pro lidi usilující o zdravou stravu mám i špatné zprávy. Studie příjmu potravy ukázaly, že vegani v průměru nepřijímají doporučenou denní dávku tří živin: vápníku, jódu a vitaminu B12. S použitím stejných kritérií však mají běžní strávníci ve své stravě nedostatek sedmi živin: vápníků, jódu a dalších pěti. Přesto však stále platí, co letos zjistila studie EPIC: vegani s nedostatečným příjmem vápníku mají zvýšené riziko zlomenin kostí. Ti, kteří ho přijímali dostatek – 600 miligramů denně – byli v pořádku.
Nestačí však rozumově pochopit, že rostliny jsou lepším zdrojem živin. Musíme to také převést do praxe. Vápník obsažený v kapustě a brokolici je vstřebáván takřka dvakrát lépe než vápník obsažený v mléce. Vstřebávání však můžeme snížit až na nulu, pokud svou zeleninu necháme shnít v lednici nebo si ji dokonce vůbec nekoupíme. Bylo by hezké, kdybychom mohli nějakým způsobem vstřebávat živiny z ovoce a zeleniny jen tím, že se na ně v regálech v obchodě podíváme, naneštěstí to však není možné, musíme ty zdravé potraviny doopravdy sníst.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org