Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Posilování neurologické kontroly srdce
Které potraviny zlepšují variabilitu srdečního rytmu?
Tak a teď si všichni nahmatejte puls. Vystrčte ruku, palec nahoru a nahmatejte si kostní výstupek v horní části zápěstí. Pak, pokud ruku posunete níže přes přední část zápěstí, nahmatáte něco jako svazky špaget – to jsou šlachy v zápěstí. Když lehce zmáčknete místo mezi tím kostním výstupkem a první šlachou, měli byste cítit svůj puls. Máte to?
Dobře, a teď vyzkoušíme, co se stane s naším pulsem, když se zhluboka nadechneme. Zkusíme to dvakrát. Snažte se cítit, co se stane s vaším tepem, když nadechnete, a když vydechnete. Dobře, jdeme na to – pomalý nádech… pomalý výdech. Ještě jednou… Co se stalo, když jste se nadechli a vydechli? Měli jste cítit, jak se váš puls zrychluje, když se nadechujete a zpomaluje, když vydechujete – to se nazývá variabilita srdeční frekvence a je to velmi dobrá věc. Je to míra kontroly našich nervů nad naším srdcem. Toto je křivka přežití u lidí po infarktu. S dobrou variabilitou srdeční frekvence bylo ještě o čtyři roky později 9 z 10 lidí naživu. Ale se špatnou variabilitou srdeční frekvence po té době už polovina podlehla náhlé srdeční smrti.
Je něco, co můžeme udělat pro zlepšení své neurologické kontroly nad svým srdcem? Průlomový článek zveřejněný tento rok v American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že existuje pouze jeden druh potravin, které by mohly variabilitu srdeční frekvence významně zlepšit. Jsou to citrusové plody, omega-3, nebo tmavě zelená listová zelenina? Podívejme se na graf. Zde je úroveň, na které je dosaženo statistické významnosti. Uvidíme, která z těch potravin to dělá.
Konzumace pouhé poloviny jedné porce listové zeleniny každý den neurologickou regulaci srdce významně zlepšila – což může být důvod, proč studie v minulosti uvedly, že čtvrt šálku listové zeleniny denně může snížit riziko infarktu o 67 %! Takže mějte své srdce pod kontrolou – jakoukoliv potřebnou zeleninou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. K. Park, K. L. Tucker, M. S. O'Neill, D. Sparrow, P. S. Vokonas, H. Hu, and J. Schwartz. Fruit, vegetable, and fish consumption and heart rate variability: the Veterans Administration Normative Aging Study. Am. J. Clin. Nutr., 89(3):778-786, 2009.
- Rastogi T, Reddy KS, Vaz M, Spiegelman D, Prabhakaran D, Willett WC, Stampfer MJ, Ascherio A. Diet and risk of ischemic heart disease in India. Am J Clin Nutr. 2004 Apr;79(4):582-92