Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Předávkování listovou zeleninou
Syrová brukvovitá zelenina: kolik už je příliš?
Od nejzdravějšího nápoje k nejzdravějšímu jídlu, tmavě zelené listové zelenině. Řadíme tam brukvovitou zeleninu, zeleninu příbuznou zelí, například brokolici, růžičkovou kapustu, listovou kapustu, kadeřávek. Je vůbec možné, aby člověk snědl příliš mnoho kadeřávku?
V této čeledi zeleniny se nacházejí přírodní goitrogenní sloučeniny, které mohou ovlivňovat funkcí štítné žlázy u lidí s minimálním příjmem jódu. Mohou bránit štítné žláze, aby přijímala dostatek jódu. Nicméně řešením není vyhýbat se těmto velmi zdravým potravinám, nýbrž zajistit, abyste měli dostatečný příjem jódu ze stravy, což jsme probírali v předchozích sériích mých videí. Přesto můžeme říci, že všeho může být příliš. Kolik je u této zeleniny příliš? Upozorňuji, že mám na mysli syrovou zeleninu, protože enzym uvolňující tyto sloučeniny je vařením deaktivován. Takže s vařenou brukvovitou zeleninou si nemusíte dělat starosti. Ale kolik jí je příliš v syrovém stavu? Kolik šálků salátu Coleslaw (zelný salát) bychom mohli maximálně sníst? Pět šálků denně? 10? 15? 20? Nebo snad můžete jíst až 25 šálků Coleslawu denně, každý den, po celé měsíce?
New England Journal of Medicine píše: Kóma vyvolané syrovým čínským zelím. Žena ho jedla asi 1,4 kg denně, což vychází zhruba na 15 šálků denně. To je rozhodně příliš mnoho. Během dvou měsíců, předcházejících jejímu přijetí na jednotku intenzivní péče se selháním dýchacích cest, snědla žena celkem asi 1 000 šálků syrového čínského zelí. Různé druhy brukvovité zeleniny však obsahují různé množství těchto sloučenin, takže byste teoreticky mohli bezpečně jíst asi 50 šálků syrového květáku denně. Už tři šálky hořčičných listů denně však mohou bezpečnou hranici překročit.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org