Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence rakoviny jater díky kávě?
Inspirováni studiemi, jako je ta o konzumaci kávy a sníženém riziku rakoviny jater, se vědci rozhodli otestovat, jestli káva může pomoci zmírnit poškození jater u pacientů s hepatitidou C.
Před desetiletími učinila skupina výzkumníků v Norsku nečekaný objev. Spotřeba alkoholu byla spojena se zánětem jater – což není žádné překvapení, ale v souvislosti s tím byly zjištěny i silné ochranné účinky konzumace kávy.
Totéž bylo zjištěno v USA i po celém světě. U lidí ohrožených onemocněním jater – těch, kteří pili hodně alkoholu nebo měli nadváhu, díky čemuž byli také ohroženi ztučněním jater, se zdálo, že se riziko snižovalo na polovinu, když pili více než dva šálky kávy denně.
Rakovina jater je jednou z nejobávanějších komplikací spojených se zánětem jater. Hepatocelulární karcinom je třetí hlavní příčinou úmrtí na rakovinu. Navíc v Evropě a v USA jeho výskyt rychle narůstá; z velké části je to způsobeno zátěží, jakou je infekce hepatitidy C a ztučnění jater. Když dáme dohromady všechny nejlepší studie, které byly až dosud provedeny, zjistíme, že ti, kteří pili nejvíce kávy, měli o polovinu nižší riziko rakoviny jater ve srovnání s těmi, kteří pili kávy nejméně. Od zveřejnění této metaanalýzy zjistila jedna nová studie, že muži kuřáci si mohou snížit riziko vzniku rakoviny jater o více než 90 % tím, že vypijí čtyři nebo více šálků kávy denně. Samozřejmě, mohli také přestat kouřit.
Je to stejné, jako když se podíváte na ty, co pijí opravdu hodně alkoholu. U těch může pití více kávy snížit zánět v jejich játrech, ale ne tak, jako kdyby pili méně alkoholu.
Rakovina jater patří mezi ty typy rakoviny, kterým lze nejlépe předcházet, a to prostřednictvím očkování proti hepatitidě B, kontrole přenosu hepatitidy C a omezením pití alkoholu. Tato tři opatření mohou v zásadě odstranit 90 % všech onemocnění jater na celém světě. Zůstává nejasné, zda má pití kávy ještě nějakou roli navíc, ale v každém případě je tato role omezená ve srovnání s prevencí poškození jater v první řadě.
Ale co když už máte hepatitidu C, nebo patříte mezi 30 % Američanů s nealkoholickým ztučněním jater způsobeným obezitou, které může zčtyřnásobit riziko toho, že zemřete na rakovinu? Zdá se, že káva pomáhá s hepatitidou C, snižuje poškození jater, aktivitu onemocnění a míru úmrtnosti.
Zdá se, že pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny jater. Pouze nedostatek randomizovaných studií, intervenčních studií na toto téma nám brání zvážit ochranný účinek kávy do plné míry. Takové studie nebyly – až dosud.
Randomizovaná kontrolovaná studie o účincích konzumace kávy u chronické hepatitidy C. Čtyřicet pacientů s chronickou hepatitidou C bylo náhodně rozděleno do dvou skupin: v té první konzumovali čtyři šálky kávy denně po dobu 30 dní, zatímco ve druhé zůstali ti, kteří od pití kávy „abstinovali“. A druhý měsíc se skupiny prohodily. Dva měsíce jsou sice příliš málo k odhalení změn v hodnotách rakoviny, ale výzkumníci byli schopni prokázat, že spotřeba kávy snižuje oxidační poškození DNA, zvyšuje úmrtnost virem infikovaných buněk, stabilizuje chromozomy a snižuje fibrózu, což by mohlo vysvětlit úlohu, jakou káva zřejmě hraje při snižování rizika progrese onemocnění a jeho přeměně na rakovinu.
Takže je čas napsat recept na kávu těm, kteří jsou ohroženi onemocněním jater? Někteří vědci si myslí, že ne. „I když výsledky jsou slibné, je zapotřebí dalších prací k určení toho, která konkrétní složka kávy je tím faktorem, který přispívá ke snížení míry onemocnění jater a s tím spojené úmrtnosti. Existuje více než 1000 sloučenin, které by mohly být zodpovědné za příznivé účinky kávy.“
To je farmakologický pohled na svět. Proč musíme přesně vědět, co je v kávovém zrnu, než ho budeme moci začít používat, abychom pomohli lidem? Ano, je zapotřebí více studií, ale přechodné, střednědobé, každodenní užívání neslazené kávy je přiměřeným doplňkem terapie u osob s vysokým rizikem, jako jsou lidé se ztučněním jater.
Ano, denní spotřeba nápojů s kofeinem může vést k fyzické závislosti. Kofeinové abstinenční příznaky mohou zahrnovat každodenní bolesti hlavy, únavu, potíže se soustředěním, poruchy nálady. Ale tato závislost může být někdy i dobrá. Tendence kávy podporovat zvýšení návyku každodenní konzumace může být nakonec výhodná, pokud se potvrdí potenciální přínosy užívání kávy pro zdraví.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R Cardin, M Piciocchi, D Martines, L Scribano, M Petracco, F Farinati. Effects of coffee consumption in chronic hepatitis C: A randomized controlled trial. Dig Liver Dis 2013 45(6):499 – 504.
- J Danielsson, P Kangastupa, T Laatikainen, M Aalto, O Niemelä. Dose- and gender-dependent interactions between coffee consumption and serum GGT activity in alcohol consumers. Alcohol Alcohol 2013 48(3):303 – 307.
- G Y Lai, S J Weinstein, D Albanes, P R Taylor, K A McGlynn, J Virtamo, R Sinha, N D Freedman. The association of coffee intake with liver cancer incidence and chronic liver disease mortality in male smokers. Br J Cancer 2013 109(5):1344 – 1351.
- F Bravi, C Bosetti, A Tavani, S Gallus, C La Vecchia. Coffee reduces risk for hepatocellular carcinoma: An updated meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol 2013 11(11):1413 - 1421 - e1.
- R Salgia, A G Singal. Hepatocellular carcinoma and other liver lesions. Med Clin North Am 2014 98(1):103 – 118.
- J H O'Keefe, S K Bhatti, H R Patil, J J DiNicolantonio, S C Lucan, C J Lavie. Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. J Am Coll Cardiol 2013 62(12):1043 – 1051.
- R Karagozian, Z Derdák, G Baffy. Obesity-associated mechanisms of hepatocarcinogenesis. Metab Clin Exp 2014 63(5):607 – 617.
- E E Calle, C Rodriguez, K Walker-Thurmond, M J Thun. Overweight, obesity, and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of US adults. New England Journal of Medicine 2003 348(17):1625 – 1638.
- D M Torres, S A Harrison. Is it time to write a prescription for coffee? Coffee and liver disease. Gastroenterology 2013 144(4):670 – 672.
- L X Sang, B Chang, X H Li, M Jiang. Consumption of coffee associated with reduced risk of liver cancer: A meta-analysis. BMC Gastroenterol 2013 13:34.
- V Ng, S Saab. Can daily coffee consumption reduce liver disease-related mortality? Clin. Gastroenterol. Hepatol. 2013 11(11):1422 – 1423.
- Arnesen E, Huseby NE, Brenn T, Try K. The Tromsø Heart Study: distribution of, and determinants for, gamma-glutamyltransferase in a free-living population. Scand J Clin Lab Invest. 1986 Feb;46(1):63-70.
- C E Ruhl, J E Everhart. Coffee and Tea Consumption Are Associated With a Lower Incidence of Chronic Liver Disease in the United States. Gastroenterology. Volume 129, Issue 6, Pages 1928–1936, December 2005
Images thanks to PublicDomainPictures via Pixabay