Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přežití rakoviny prsu a transtuky
Přeživší rakoviny prsu mohou snižovat svou šanci dalšího přežití konzumací velkého množství trans tuků, které v americké stravě najdeme převážně v nezdravých pochutinách a živočišných výrobcích.
„S rostoucím počtem pacientek, které přežívají rakovinu prsu, značně roste i zájem zjistit, zda úpravy životosprávy ovlivňují přežití rakoviny prsu.“ Těmito slovy začínal úvod této studie z roku 2011, která naznačila, že dva prvky stravování mohou mít výrazný dopad na přežití žen s rakovinou prsu. O jednom z nich jsme již mluvili, je to nasycený tuk. Ten zvyšuje riziko úmrtí o 41 %. Dozvěděli jsme se také, kterým jídlům se vyhýbat.
Druhým prvkem, který měl ještě větší vliv, byly transtuky (transmastné kyseliny); ty riziko úmrtí do sedmi let po diagnóze zvyšují o 78 %. Jak se transtukům vyhnout? Na vrcholu seznamu opět najdeme dorty, sušenky a živočišné výrobky. Dále je to v podstatě margarín, hranolky, bramborové lupínky a ztužený tuk na vaření. Takže nezdravé potraviny a živočišné výrobky mohou přispět k 78% nárůstu úmrtnosti u žen již postižených rakovinou prsu.
Jak doporučily Federální pokyny pro výživu z roku 2010, všichni Američané, nejen ti s rakovinou, by se měli snažit udržovat příjem transmastných kyselin tak nízký, jak jen dokážou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Beasley JM, Newcomb PA, Trentham-Dietz A, Hampton JM, Bersch AJ, Passarelli MN, Holick CN, Titus-Ernstoff L, Egan KM, Holmes MD, Willett WC. Post-diagnosis dietary factors and survival after invasive breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2011 Jul;128(1):229-36.
- Dietary Guidelines for Americans. 2005. Chapter 6 Fats.
Image thanks to artist in doing nothing / flickr