Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přínosy quinoi při snižování triglyceridů
Jak si stojí quinoa v porovnání s ostatními obilovinami z hlediska výživnosti a zdravotních účinků?
Zhruba 90 % světových kalorií je poskytováno méně než 1 % ze čtvrt milionu známých jedlých rostlin. Mezi tři nejvýznamnější patří pšenice, kukuřice a rýže, přičemž závislost na nich nemusí být udržitelná vzhledem k probíhající klimatické krizi. Kvůli tomu stoupl zájem o méně pěstované plodiny, například quinou, které se může dařit lépe v suchém a teplém podnebí.
Quinoa pronikla na trh na severní polokouli teprve nedávno, nicméně lidé konzumují quinou více než 7 000 let. Je její označení za superpotravinu oprávněné, nebo je to jen marketingový nesmysl?
Quinoa je pseudoobilovina, jelikož rostlina, ze které pochází, není druhem traviny. Technicky jde o nažku, plod vypadající jako semínko. Má však hodně bílkovin. Dost má i vitamínů a minerálů, ale to i všechny celozrnné obiloviny. Má sice více bílkovin než jiné zrna, ale od kdy potřebujeme více bílkovin? Velice nám chybí vláknina a obsah vlákniny v quinoe není tak velký jako v ječmeni nebo žitu. S folátem a vitamínem E je na tom velmi dobře, v obsahu hořčíku, železa i zinku má náskok nad konkurencí. Takže je výživná? To jistě je, ale když se řekne superpotravina, představím si spíše něco se zvláštním klinickým přínosem. Třeba brokolice je superpotravina, jahody jsou, česnek také. A co ta quinoa? Poptávka po ní stoupá, z části kvůli domnělým zdravotním přínosům. U laboratorních zvířat se ukazuje celá řada možných přínosů, ale studií na lidech máme velmi málo.
První studie zaznamenávala stav před a po příjmu granolových tyčinek s quinoou a ukázala pokles triglyceridů a cholesterolu. Ale bez kontrolní skupiny nemůžeme vědět, k jakému poklesu by došlo i bez té quinoi. Takovou studii jsem chtěl vidět: randomizovaná kontrolovaná studie. Zhruba šálek vařené quinoi po 12 týdnů vedl ke snížení triglyceridů o 36 %. To je porovnatelné s účinkem užívání léků snižujících triglyceridy nebo velkých dávek doplňků s rybím olejem.
Který typ je lepší? Bílá nebo červená? Červená má zhruba 2x větší antioxidační sílu, což vedlo výzkumníky k závěru, že červená quinoa může výrazně přispět ke zvládnutí a/nebo prevenci degenerativních onemocnění souvisejících s poškozením volnými radikály. Ale testy to dosud nepotvrdily. A co černá quinoa? Červená i černá má zhruba stejně antioxidantů, takže obě porážejí běžnou bílou.
Jediný háček, který jsem objevil, je v tom, že byste měli uvědomit svého doktora o konzumaci quinoi před kolonoskopií, jinak by si ji mohli splést s parazity. Kolonoskopie odhalila řadu vajíčkům podobných žlutých ovoidních objektů neznámého původu. Byla to však jen nestrávená quinoa.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Cheng A. Review: shaping a sustainable food future by rediscovering long-forgotten ancient grains. Plant Sci. 2018;269:136-42.
- van den Driessche JJ, Plat J, Mensink RP. Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials. Food Funct. 2018;9(4):1944-66.
- Bazile D, Jacobsen SE, Verniau A. The global expansion of quinoa: trends and limits. Front Plant Sci. 2016;7:622.
- Bazile D, Pulvento C, Verniau A, et al. Worldwide evaluations of quinoa: preliminary results from post international year of quinoa FAO projects in nine countries. Front Plant Sci. 2016;7:850.
- Filho AM, Pirozi MR, Borges JT, Pinheiro Sant'Ana HM, Chaves JB, Coimbra JS. Quinoa: nutritional, functional, and antinutritional aspects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(8):1618-30.
- Simnadis TG, Tapsell LC, Beck EJ. Physiological effects associated with quinoa consumption and implications for research involving humans: a review. Plant Foods Hum Nutr. 2015;70(3):238-49.
- Farinazzi-Machado FMV, Barbalho SM, Oshiiwa M, Goulart R, Pessan O. Use of cereal bars with quinoa (Chenopodium quinoa w) to reduce risk factors related to cardiovascular diseases. Cienc Tecnol Aliment. 2012;32:239-44.
- Navarro-Perez D, Radcliffe J, Tierney A, Jois M. Quinoa seed lowers serum triglycerides in overweight and obese subjects: a dose-response randomized controlled clinical trial. Curr Dev Nutr. 2017;1(9):e001321.
- Brend Y, Galili L, Badani H, Hovav R, Galili S. Total phenolic content and antioxidant activity of red and yellow quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds as affected by baking and cooking conditions. Food Nutr Sci. 2012;3:1150-5.
- Ballester-Sánchez J, Gil JV, Haros CM, Fernández-Espinar MT. Effect of incorporating white, red or black quinoa flours on free and bound polyphenol content, antioxidant activity and colour of bread. Plant Foods Hum Nutr. 2019;74(2):185-91.
- Norgan AP, Lewis JT, Faulk DL, Chandran R, Dharkar DD, Pritt BS. Pseudoparasitic appearance of undigested quinoa. Gastrointest Endosc. 2014 Nov;80(5):906-7.