Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přítomnost karcinogenů v potravinách rychlého občerstvení
Kuřecí maso ze 7 různých řetězců rychlého občerstvení bylo otestováno, aby se zjistilo, které obsahuje nejvíce karcinogenních heterocyklických aminů.
Nejvíce karcinogenů je v kuřecím mase. Ale jakém? Výzkumníci minulý rok testovali hladiny karcinogenních heterocyklických aminů ve vzorcích od McDonald’s, Burger King, Chick-fil-A, Chili’s, TGI Friday, Outback Steakhouse a Applebee’s. Čí kuřecí maso dopadlo nejhůře? Zkuste hádat. Bylo odebráno sto vzorků kuřecího masa a každý z nich byl kontaminován. A který z nich dopadl úplně nejhůře?
Applebee má svůj salát s grilovaným kuřecím masem, Burger King a Chick-fil-A mají kuřecí sendviče, Chili nabízí kuřecí talíř; Micky D salát s grilovaným kuřecím masem, Outback má barbeque kuře a TGI Friday salát s grilovaným kuřecím. Co ze zmiňovaných je nejhorší? Salát s kuřecím masem z Friday’s.
Vědci dospěli k následujícímu závěru: „Jednoduché opatření, jako snížení či eliminace konzumace grilovaných kuřecích výrobků… je vhodnou strategií pro omezení expozice a celkového příjmu karcinogenních a mutagenních toxinů.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Food Chem Toxicol. 1995 Oct;33(10):821-8. Airborne mutagens produced by frying beef, pork and a soy-based food. Thiébaud HP, Knize MG, Kuzmicky PA, Hsieh DP, Felton JS.
- K. M. Sullivan, M. A. Erickson, C. B. Sandusky, and N. D. Barnard. Detection of PhIP in grilled chicken entrées at popular chain restaurants throughout California. Nutr Cancer, 60(5):592-602, 2008.
Image thanks to uravms via Flickr.