Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Řešení tajemství chybějících kalorií
Proč se z ořechů nepřibírá? Máme několik teorií, které se to snaží vysvětlit, patří mezi ně „pistáciový princip“ a „vylučování fekáliemi“.
Valná většina studii zabývajících se denní konzumací ořechů a tělesnou hmotností zjistila, že v krátkodobém ani dlouhodobém horizontu ořechy nevedou k výraznému příbytku na váze.
Není to však proti neúprosným zákonům fyziky? Zachování energie není jen dobrý nápad; je to přírodní zákon. První termodynamický zákon. Energii nelze vytvářet ani ničit. Je to zákon, který nelze prolomit, ani s pomocí těch nejtvrdších ořechů. Kalorie nemohou jen tak zmizet.
Jedno řešení nabízející vysvětlení tajemství chybějících kalorií bylo pojmenováno jako pistáciový princip. Možná je prostě s ořechy příliš práce. „Například pistácie ve skořápce zpomalují rychlost, s jakou se člověk ke konzumaci dostane, protože s jejich loupáním stráví hodně času. To může vést k větší metabolické zpětné vazbě během procesu konzumace, čímž se zvýší sytost jedince a šance, že tento člověk sníží energetický příjem z konzumace daného pokrmu.“ To znamená, že ořechy se skořápkou vás natolik zpomalí, že máte čas si uvědomit: „Já vlastně jím, musím si dát pozor, abych toho nesnědl příliš mnoho!“
Jenže co vylouskané ořechy? Stále se musí hodně žvýkat. Studie z Japonska naznačuje, že „zvýšená tvrdost potravy (tedy obtíže se žvýkáním) byla spojena s nižším obvodem pasu.“ Čelisti při žvýkání nějaké kalorie spálí, ale s cvičením se to srovnat nedá. Řekl bych, že kdybyste jedli celý den jen syrové zelí, mohli byste zhubnout. Ovšem zelí ani moc kalorií neobsahuje. Takže možná vede únavnost žvýkání ořechů k jejich nižší konzumaci.
Pak je tu teorie vylučování fekáliemi. Mnoho buněčných stěn, například u rozžvýkaných mandlí, zůstává v trávicím ústrojí nedotčeno. Takže přestože technicky může mít ořech určitý počet kalorií, je možné, že jen projdou našim tělem na druhý konec a příliš jich nevstřebáme.
K otestování obou těchto teorií stačí, aby vědci srovnali přírůstek na váze z celých ořechů a z ořechového másla. Výsledek se dozvíme příště, nenechte si to ujít.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Natoli S, McCoy P. A review of the evidence: nuts and body weight. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(4):588-97.
- Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):137-41.
- Painter, J. The pistachio principle: calorie reduction without calorie restriction. Weight Management Matters. 2008;6:8.
- Berry SE, Tydeman EA, Lewis HB, Phalora R, Rosborough J, Picout DR, Ellis PR. Manipulation of lipid bioaccessibility of almond seeds influences postprandial lipemia in healthy human subjects. Am J Clin Nutr. 2008 Oct;88(4):922-9.
- Murakami K, Sasaki S, Takahashi Y, Uenishi K, Yamasaki M, Hayabuchi H, Goda T, Oka J, Baba K, Ohki K, Kohri T, Muramatsu K, Furuki M. Hardness (difficulty of chewing) of the habitual diet in relation to body mass index and waist circumference in free-living Japanese women aged 18-22 y. Am J Clin Nutr. 2007 Jul;86(1):206-13.